Maeykehiem viert 50-jarig jubileum

Sint Nicolaasga - Van een ballontocht tot een kerkdienst en van snoezelzwemmen tot een optreden van De Kast. Op allerlei verschillende manieren wordt gevierd dat Maeykehiem, organisatie voor mensen met een beperking, 50 jaar wordt.

Het hele jaar gingen al wensen van cliënten in vervulling en van 18 tot 22 september is er een feestweek voor cliënten, ouders en de omgeving; Sint Nicolaasga, Langweer, Sneek. Cliënten maakten het jubileumlogo en hebben persoonlijk uitnodigingen rondgebracht.

De wijde omtrek wordt uitgenodigd voor een gezellige braderie vol activiteiten, een kerkdienst en de afsluiting van de week op 22 september, met optredens van De Kast en Elske DeWall. Kaarten kosten 12,50 euro en zijn nog verkrijgbaar.

Op de gratis braderie op 21 september treedt een shantykoor op, zijn er workshops voor kinderen en cliënten, een draaimolen, demonstraties volksdansen en trampolinespringen, rondritten met paard en wagen en oud-Hollandse spelletjes.

De feestweek wordt officieel geopend op 18 september, in aanwezigheid van onder andere de burgemeester van gemeente De Fryske Marren en duurt tot 22 september. De hele week kunnen cliënten genieten van festiviteiten als snoezelzwemmen en een circusvoorstelling.

Maeykehiem is in 1969 opgericht door ouders en het landgoed waar het hoofdgebouw staat, in Sint-Nicolaasga, is destijds voor 1 gulden gekocht van wijlen achterbuurman jonkheer C. van Eysinga. Zijn zoon, Tjalling van Eysinga, woont er nog steeds en was actief in de commissie die aan de slag is gegaan om wensen van cliënten uit te laten komen.

De vier cliënten van toen zijn inmiddels uitgegroeid tot zo’n 160. Een groot deel woont bij Maeykehiem, anderen maken gebruik van de ambulante begeleiding of dagbesteding.

,,De geschiedenis van Maeykehiem laat zien dat dromen waar kunnen worden. Daarom hebben we ook voor ons jubileum het hele jaar al dromen van cliënten in vervulling laten gaan. Een luchtballonvaart, een rit in een ambulance met loeiende sirenes, contact met dolfijnen, meelopen met de brandweer, een les in een lesauto, noem maar op”, vertelt bestuurder Trijn van der Meulen.