Recensie | Veelzijdige Wouter Hamel op cd, lp én in ‘Het Bolwerk’

Joure – Toen Wouter Hamel in 2007 zijn eerste lp in handen had, kon hij niet voorzien dat het album zo succesvol zou worden dat hij er een jaar later een gouden plaat voor zou ontvangen.

En dat hij in landen als Japan en Korea op handen gedragen zou worden met als gevolg een navenante verkoop van zijn geluidsdragers aldaar, zal destijds ook niet meteen bij hem opgekomen zijn.

Nu ligt al weer het zesde album van de Hagenaar (1977) in de platenbakken: ‘Boystown’, een geluidsdrager die zowel op vinyl als cd zijn weg naar de luisteraar zeker zal weten te vinden. 

Wouter Hamel: ‘Boystown’ (40 min.) Concerto NT017.

Voor ‘Boystown’ kozen Wouter Hamel en bandlid Thierry Castel ditmaal voor de PAF! Studio in Rotterdam. De analoge studio waar Dave von Raven, voorman van The Kik, en technicus Marcel Fakkers, die ooit deel uitmaakte van The Madd, de scepter zwaaien. De mastering vond plaats in de befaamde Londense Abbey Road Studio’s.

Het resultaat is een afwisselend album waarop twaalf songs staan, geschreven door Hamel en Castel. Naast de vaste bandleden zijn diverse collega-musici aangetrokken om tot de beoogde sound te komen, waaronder harpiste Lavinia Meijer en violiste Marieke de Bruijn. 

De songs op zich zijn ware pareltjes waarvan er enige zo afkomstig zouden kunnen zijn uit The Great American Songbook. Luister maar eens naar ‘Fun & Games’, het heerlijk relaxed gezongen ‘Live It Up’, ‘Jordan Sky’, en het vrolijke ‘I Won’t Let You Get Away’.  Vrijwel alle songs van ‘Boystown’ ademen de sfeer van de grote stad, ‘s nachts op straat en in bars, wachtend op een geliefde, hopend op een ontmoeting en of die er komt… Enige songs refereren naar het verleden á la McCartney : ‘Legendary’, weer andere naar Michael Bublé: ‘Mister Socialite’. Aan de zang van Hamel is overduidelijk te horen dat zijn roots in de jazz liggen qua timing en het versnellen van het ritme. 

Een heerlijk album dat gekocht kan worden op cd, maar ook als lp met daarbij ingeseald de cd. 

Wie de zanger en zijn band aan het werk wil zien, kan op 16 november om 21.00 uur a.s. terecht in het Bolwerk in Sneek.

Koos Schulte