Meimeringen | 100 procent zwerfafvalvrij

Onze gemeente heeft de mooie ambitie om 100 procent zwerfafval vrij te worden. Prachtig. Maar hoe dan? Dat vroeg ik me al af toen dit plan met veel bravoure werd gepresenteerd, maar ik vraag me dat na vorige week nog meer af.

Met een logo op een groot spandoek committeren de partijen zich om nauw samen te werken met anderen om die 100 procent te behalen, lees ik. Pardon? Met een spandoek? Wordt de omgeving daar schoon van? Gaan burgers daardoor hun gedrag veranderen? Vanachter een bureau wordt de gemeente echt niet vrij van al die rotzooi. En het feit dat tijdens de Lemster feestweek het Dok een grote plastic bende was, bewijst niet bepaald dat de gemeente daarin echt vorderingen maakt. Nu nog steeds kun je overal in het water genoeg plastic vinden om een fabriek van te maken. Gelukkig vissen bewuste burgers die troep er zo veel mogelijk wel weer uit, maar feit blijft dat er ook nog heel veel van die bende al ergens in een vis, een eend of gewoon naar de bodem is verdwenen.

Vind ik het gedrag van de individuele burger daarin verwerpelijk? Absoluut. Ik erger me bont en blauw aan het feit dat velen het blijkbaar heel normaal vinden om alles achter hun kont weg te smijten en daarmee alles wat er aan natuur is te vernietigen. Maar als je als gemeente – zelfs als heel Friesland – daar dan echt stappen in wilt zetten, bewijs dat dan ook. Waar blijven de boetes voor mensen die dit doen? Ik heb nog nooit iemand bekeurd zien worden omdat hij of zij iets op straat wierp. En toch zijn er landen op de wereld waar dat wel gebeurt. Als je 200 euro moet aftikken omdat je vindt dat het er niet toe doet dat jij alles vernielt wat er bestaat aan natuur, dan denk je misschien nog wel een keertje extra na. Of laat mensen met een grijpertje een maand lang overal het zwerfafval opruimen als ze op zoiets worden betrapt. Misschien krijgen ze dan wat verstand in hun kop en begrijpen ze: dit gaat om een groter geheel. Ondertussen zou de gemeente die ambitie dan maar eens om moeten zetten in daden. Want ik zweer het: met zo’n spandoek redden we echt de wereld niet heren en dames politici. Daar zal echt wel iets meer voor moeten gebeuren.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)