Foto’s | Drukte in de Mid voor Straatfestival Joure Swingt

Joure - De vierde editie van het Straatfestival Joure Swingt vond vrijdag plaats. Dit jaar kon het winkelend publiek in de Midstraat zich voor vergapen aan een twintigtal artiesten. Overdag stal het theater de show met her en der een zanger. ‘s Avonds was het tijd voor muziek.

Op negen verschillende locaties in en nabij de Midstraat traden de artiesten roulerend op: van troubadours, singer-songwriters tot straattheater en ballonnenkunst.

Een jonge vrouw zit schrijlings op een paard dat rechtstreeks uit de draaimolen lijkt te komen. In haar suikerzoete roze jurk zingt ze het publiek toe. Voor de fotograaf blijft ze even staan. Het karretje pikt daarna de vaart weer op.

Op het Drolshagenplein maakt een man met gescheurd wit hemd en een fietsbroekje aan stampij. Wild rondzwaaiend met zijn fiets probeert hij ruimte te krijgen voor zijn show. Een voorbijganger op een fiets kan net op tijd bukken en maakt zich snel uit de voeten. Voor de tientallen toeschouwers voert de artiest een bijzondere show op. Hij fiets zonder handen, zit achterstevoren op het rijwiel en klimt op het stuur. Voor de finale heeft hij twee mannen uit het publiek nodig. Met hun steun rijdt hij rechtopstaand op alleen het achterwiel het plein op. Bij het laatste spektakelstuk komt vuur kijken. De ‘assistent’ moet de zwarte kegel vasthouden. De acrobaat zet vervolgens de uiteinden in brand, net als een hoepel. Met de fiets balancerend op zijn neus en voorhoofd, houdt hij de brandende hoepel draaiende. Luid applaus valt hem ten deel.

Dit jaar zijn er optredens te zien van 2nd Blue, Rein Vallinga, Kin Wol Werrus, Berend Riemersma, Henk Kuyper, Hester, De Vliegende Hollander, Petra’s Sprookjestheater, Bapo de Toeterman, Het Kermispaardje, Het Speeldoosje en de Ballonnen Nar.

Joure Swingt is een initiatief van een aantal cultuurliefhebbers in samenwerking met de Jouster Horeca en wordt jaarlijks gehouden. De toegang tot Joure Swingt is gratis. Honderden mensen wisten het straatfestival te vinden. De terrassen van de horeca bleven nog lang vol, totdat de regen uit de hemel kwam vallen.