Rintje Ritsma legt het op crossmotor af tegen vier Friese paarden

De strijd der pk’s barstte woensdagavond los op het strand van Lemmer. Tijdens ‘Friesians at the Beach’ nam oud-schaatser Rintje Ritsma het met zijn crossmotor op tegen marathonrijder Anne Okkema op diens - door vier Friese paarden voortgetrokken - marathonwagen.

Langs de vloedlijn van het Lemster strand zoefden ze voorbij. De ploffende hoeven in het zand met daarnaast de lawaaiige motor van Ritsma. Ritsma, afkomstig uit Lemmer, won de eerste manche met een straatlengte voorsprong. Maar de uit Britswerd afkomstige Okkema en zijn viertal Friese paarden herpakten zich: de tweede én derde manche gingen - na een spannende nek-aan-nekrace - naar Okkema.

Ritsma reed dan wel een slalom tussen pionnen, maar dacht het wel te gaan winnen van de paarden. ,,Dit had ‘ie niet verwacht”, grinnikt beachclubbaas en organisator Gert Jan Mondeel over de reactie van Ritsma. ,,Maar hij had wel ontzettend veel respect voor die oersterke paarden. Rintje is absoluut geen slechte motorcrosser, maar moest zijn meerdere wel erkennen in de marathonwagen van Anne.”

Ritsma opende woensdagavond het evenement: op een Fries paard kwam hij het strand opgelopen. Begeleid door de eigenaar van het paard, dat wel. ,,Rintje is gewend aan hele andere pk’s onder de kont, zeker niet aan deze”, grapt Mondeel.

‘Loopt hier allemaal wat uit de hand’

Ongeveer 2.500 mensen kwamen woensdagavond op het schouwspel af. ,,Het loopt allemaal wat uit de hand qua belangstelling”, lacht Mondeel na afloop. ,,Het is hier nu alle hens aan dek.”

Niet alleen de marathonpaarden lieten zien wat ze in huis hadden: er was een zeer veelzijdig programma met zadelpaarden tot elegante koetspaarden en van fokpaarden tot sportpaarden. De enige overeenkomst: alle paarden zijn Fries. Het was de bedoeling dat geïnteresseerden eens niet de Friese paarden als ‘weilandpaarden’ zagen, maar ook als gebruikspaarden.