SKS: Dubbel hoera voor Heerenveen na bloednerveuze strijd Hegemer Mar

​WOUDSEND – Winst voor de muizen maandag bij de SKS-skûtsjestrijd op de Hegemer Mar. Het onder water laten lopen van weilanden in de buurt vanwege een muizenplaag mocht even niet meer. “Aans ha wy gjin wetter mear oer foar it skûtsjesilen”, grapte scheidend voorzitter Fekke van der Wal bij de routebespreking. Met een serie knagende protesten eindigde de wedstrijd met dubbel hoera voor Heerenveen.

 

Zalig vrij zeilend kwam Heerenveen, vanaf begin leidend, als eerste bij de finish. Wat er volgde, was een nieuwe dagplaag: een regen aan protestenAan  de meest langdurige wedstrijd dit seizoen, met een zandloper, ging een historische ochtend vooraf in De Driuwpôle. Met soms gebogen hoofden en een supervet applaus bedankten alle skûtsjefamilies Fekke van der Wal voor zijn 30-jarige inzet als mede-organisator: 30 jaar als lid van de Kommisje Wâldsein met daarbij 15 jaar als voorzitter. “It hie sa raar net hoegt”, gaf Van der Wal bescheiden als altijd aan over ook het dankwoord van SKS-voorzitter Rene Nagelhout voor hem.

Sandwich

Historisch werd ook de zeilpartij: na een eerste massale valse start kreeg Huizum bij de herkansing als enige valse starter direct een protest aan de broek van Langweer. Jaap Zwaga van Langweer voelde zich bij de terugkeer van Huizum gehinderd.  De jury gaf hem daarin gelijk. Terwijl Heerenveen van meet af aan uitliep vanaf al de eerste boeironding klapte Jeroen Pietersma van Drachten bovenop het skûtsje van Stavoren. Auke de Groot die bij het startschip nog vurig op een bredere startlijn had aangedrongen, kwam klem te zitten tussen Lemmer en Drachten. Twee schippers werden naderhand door de jury uitgesloten, omdat Stavoren ruimte aan Drachten had moeten geven en Drachten een aanvaring had dienen te voorkomen.

Grouster groen

Ook De Sneker Pan van Jappy Visser verloor een protestzaak. Jaap Zwaga van Langweer kreeg opnieuw zijn gelijk voor de jury over een voorrangssituatie. Voor de Jousters, die langdurig de Grousters achter zich wisten te houden, bleef het lang spannend. Een protest van Earnewâld tegen hen werd uiteindelijk niet ontvankelijk verklaard. De Grousters bekenden over een voorrangssituatie snel schuld aan de Jousters met het trekken van de groene vlag. Rinus de Jong van Joure wilde niet rood aanlopen over dit akkefietje en accepteerde de schuldbekentenis.

Tempobeulen

Op ruime afstand van Heerenveen liep Klaas Westerdijk van Drachten als tweede binnen. Ook hij had geen enkel protest te duchten als vrij zeilende tempobeul en prolongeerde daarmee zijn succes na zijn eerste dagzege op het IJsselmeer. Willem Zwaga van Leeuwarden zeilde zich zelfverzekerd naar een derde plaats na massieve duels met onder meer Earnewâld. Op eigen water behaalde Teake Klaas van der Meulen van Woudsend een negende plaats in het dagklassement.

High five

Naast een historische uitleefdag voor de muizen leverde de achtste SKS-zeildag ook een spannende kentering in het voorlopig eindklassement op. Heerenveen is vanaf nu hierin leidend met na aftrek 23,8 punten. Lemmer sluit nauw aan met, ook na aftrek. 24,7 punten. Grou mag zich gelukkig prijzen met het niet doorzetten van het protest door Joure, want Grou behoudt nu met 27,9 punten het predicaat titel-kandidaat voor het erepodium. Uniek blijven de vierde en vijfde positie in het voorlopig algemeen klassement voor achtereenvolgens Johannes Meeter van Huizum (33) en Pieter Meeter van Akkrum (36,9). Hun even familiaire als sportieve strijd geeft dit seizoen extra glans en gloed aan het evenement. Ondanks de zware straffen blijven beiden deel vormen van de ‘high five’ van de veertien.