Joure op IJsselmeer bij eerste kwartet

Stavoren - Met het behalen van een vierde plaats bij de zevende SKS-wedstrijd op rij was er zaterdag alle reden voor de Jousters juichend te finishen.

Voor Rinus de Jong en zijn bemanning is het dit jaar de beste prestatie tot nu toe. In zijn debuutjaar 2018 eindigde hij als vierde bij de strijd op de Langwarder Wielen achter Leeuwarden, Earnewâld en d’Halve Maen.

Joure op IJsselmeer bij eerste kwartet

Op het IJsselmeer gaven ditmaal alle skûtsjes acte de presence, zodat de concurrentie een maximaal niveau kende. Vorig jaar nam Jappy Visser van De Sneker Pan als enige niet deel aan de zaterdagse zeilpartij . Hij vreesde schade aan het schip op te lopen door te hoge golven. “Jappy hat hjoed syn debút”, zo meldde wedstrijdleider Piet Blaauw met een kwinkslag bij de routebespreking.

Fokwisseling

D’Halve Maen kende een vliegende start met in haar kielzog de Akkrumers. Bij dat duel, op een groeiende afstand van de vloot, kwam niemand tussenbeide. Na pakweg een uur hardzeilen in een gatebaan met spreader nam Pieter Meeter de koppositie over van Klaas Westerdijk. Bloednerveus bleef de strijd om de derde en vierde plaats tussen Joure en Heerenveen. De Jousters wisselden in het eerste voor-de-windse-rak snel van fok, maar ze konden daar niet vol van profiteren. “Wy sylden yn mei in min-waar-fok dy’t wynkrêft fjouwer ha kin. Dan giest oer op in sterkere fok. Dat pakte yn it begjin goed út en”, zo verklaarde Philip Minnema naderhand over de afnemende wind, “dan kakt de wyn yn”.

Bepalend

Op het scherpst van de snede kwamen de Jousters zelfs langzij Heerenveen, maar de snel verworven veldwinst kon niet worden geconsolideerd. Sytze Brouwer van Heerenveen bepaalde niet alleen zijn positie als derde in het dagklassement, maar ook die voor Lemmer en Grou. Hoewel beide schippers al luttele minuten na de start de groene vlag hezen als erkenning van hun zeilfout in een voorrangssituatie bleef Brouwer bij zijn protest. De tot nu toe beste titelkandidaten voor het algemeen kampioenschap Lemmer en Grou incasseerden hierdoor beide veertien punten.

Kanskaarten

Na aftrek van de slechtste van de zeven wedstrijden heeft Albert Jzn. Visser van Lemmer met nu 20,7 punten alle kanskaarten nog in handen voor een plaats op het erepodium. Het meest succesvolle seizoen ooit voor hem is daarmee zonder meer historisch verankerd. Rinus de Jong neemt na aftrek met 43 punten nu een zevende plaats in het voorlopig algemeen klassement in. Jaap Zwaga van Langweer heeft na aftrek 75 punten en staat daarmee op de onderste tree.

Jelle Raap