De weg naar vrijheid voor Amba

De Fryske Marren - ‘Niemand weet hoe het voelt als je vluchteling bent!’ is de eerste zin van het verhaal van Amba. Begin dit jaar vertrouwde hij zijn verhaal toe aan het papier. Nu is het boek verschenen.

‘Mijn naam is Amba, ik ben op mijn veertiende naar Nederland gekomen, vanuit Eritrea’, vertelt de tiener uit gemeente De Fryske Marren. ‘Mijn verhaal, waarom ik naar Nederland ben gekomen, kun je lezen in dit boek. Veel onderzoek heb ik gedaan over de geschiedenis, politiek, cultuur, natuur, onderwijs en de economie van Eritrea, daarover schrijf ik ook in dit boek. Belangrijk zijn mijn ervaringen in Eritrea en de verhalen uit mijn familie. In Eritrea heb ik op school natuurlijk ook veel geleerd over mijn land. In Nederland sprak ik met landgenoten die ook gevlucht zijn onder andere in het AZC of via vrienden. Mijn verhaal over de vlucht uit Eritrea heb ik geschreven om jullie beter het gevoel door te geven, dat ik niet ben gevlucht uit armoede maar omdat er in mijn land geen vrijheid en democratie is.’

Amba kreeg begeleiding van Ynte Hettema. Het schrijven was onderdeel van de Nederlandse les. ‘Het was een grote wens van Amba om het verhaal van zijn vlucht uit Eritrea op te schrijven, vooral om mensen duidelijk te maken dat hij en zijn familie geen andere keus hadden. Als leraar Nederlands geef ik hem ondersteuning in de Nederlandse taal, naast het taalonderwijs dat hij op school krijgt. Samen werkten wij aan de tekst en de volgorde van de onderwerpen. Een belangrijk deel van het boek is dat hij de lezer kennis wil laten maken met het land, de geschiedenis, de natuur, de politiek en het probleem van vluchtelingen, het land waar hij nog steeds van houdt.

Het boek is voor 19,50 te bestellen via www.af7.nl.