Werkstraf van honderd uur voor Marktplaats-oplichter

Een 32-jarige man uit Sint Nicolaasga is maandag door de politierechter veroordeeld tot een taakstraf van honderd uur omdat hij negen personen via verkoopsites als Marktplaats had opgelicht.

De man bood mobiele telefoons aan en toegangskaarten voor concerten of pretparken tussen 28 oktober 2011 en juni 2017. Belangstellenden maakten honderden euro's over, maar kregen niets geleverd. Hoewel het Openbaar Ministerie vermoedt dat de man op veel schaal mensen oplichtte, werd maar een beperkt aantal zaken ten laste gelegd. De Sint Nykster stortte het geld op rekeningen die niet op zijn naam stonden. Daarmee bekostigde hij zijn gokverslaving. In 2012 was hij ook al eens veroordeeld voor oplichting.

Door zijn handelwijze schaadde hij het vertrouwen in het economisch verkeer, stelde officier van justitie Ger Strootker. Behalve een werkstraf van honderd uur eiste hij, om herhaling te voorkomen, een voorwaardelijke celstraf van twee maanden met een proeftijd van twee jaar. Strootker hield er rekening mee dat de zaak alweer wat ouder was. ,,We moeten ook de hand in eigen boezem steken, want het heeft natuurlijk veel te lang geduurd voordat de zaak aan de rechtbank is voorgelegd.'' Een reden voor de vertraging had hij niet. Ook rechter Gustaaf Wijnands hekelde het geschonden vertrouwen. Hij nam de eis over. Ook was de verdachte het witwassen van een kleine 5000 euro ten laste gelegd, maar daarvan werd hij vrijgesproken.