Vrouwenvoetbal: van faillissement naar Europese top

Joure - Op de Nutsbaan gebeurt meer dan alleen het opstijgen van de 35 heteluchtballonnen. Langs de kant staan foodtrucks, de kermis en andere kraampjes. De Jouster Courant deed een ronde en stopte bij de voetbaldames van SC Heerenveen.

Het regent een beetje donderdagmiddag, maar dat mag de pret niet drukken. De ‘voetbalvrouwen’ van SC Heerenveen promoten nog steeds hun geliefde sport. De echte voetballers zijn er helaas niet; zij hebben nog even vakantie. 

 

Drie weken geleden is het team weer begonnen. Vorig jaar gingen ze nog failliet. Nu maken ze een frisse start met de zegen van Gemeente Heerenveen en de KNVB. Na jaren strijden voor een eigen plekje, vinden ze nu hun weg naar het ‘grote’ voetbal. ‘We proberen nu body aan het vrouwenvoetbal te geven’, zegt Adriaan Dillema, vervangend voorzitter van de Stichting Vrouwenvoetbal Heerenveen. Aan de speelsters kan het niet liggen: vier spelen op Europees niveau. 

 

Om hen aan het voetballen te houden, zijn sponsoren nodig. De formulieren liggen op de marktkraam. Voor 25 euro kunnen particulieren dames een jaar lang op weg helpen. ‘Door op dit soort evenementen te staan, maken we het vrouwenvoetbal zichtbaar. En dat mag ook wel. Het zijn zulke geweldige mensen die met zoveel plezier sporten. Daar krijg je zelf ook energie van.’