Ideale weersomstandigheden voor eerste avond Ballonfeesten Joure

35 ballonnen gingen er vanavond de lucht in voor de eerste avond van de 34e editie van de Friese Ballonfeesten in Joure. Volgens de organisatie waren de weersomstandigheden ideaal.

Het was al vroeg flink druk op het terrein. De verwachting is dat dit mede komt doordat het evenement gratis is en de prima weersomstandigheden. De mensen stonden al snel rijendik achter de hekken om de ballonnen te zien opstijgen.

Vanaf 20 uur gingen de eerste ballonnen het luchtruim in. Onder de ballonnen zijn ook radiografisch bestuurbare ballonnen, zo is er onder andere een exemplaar van Calimero.

Daarnaast zijn er veel internationale ballonvaarders. Zo zijn er teams uit Duitsland en Engeland, maar ook ballonvaarder Edgora McEwan uit Dubai vliegt mee. McEwan is de eerste pilote uit de Verenigde Arabische Emiraten.

Vanuit Dubai een luchtballon meeslepen was nogal duur, dus koos McEwan woensdagavond het luchtruim in de Nederlandse Greetzz-ballon.

Naast de 'gewone' luchtballonnen zijn er meerdere 'special shapes', zoals een colafles, het hoofd van Ronald McDonald, twee honden, Vincent van Gogh en een motor.

De eerste 'special shape' die de lucht in ging was 'Buster the Bulldog'. Ook was er een speciaal moment voor ballon 'Babette', die woensdagavond haar duizendste vlucht maakte. De laatste special shape die opsteeg was de Vincent van Gogh-ballon.

De Ballonfeesten zijn dit jaar voor het eerst gratis, om het toegankelijk te maken voor iedereen. Een kaartje voor een avond kostte voorheen soms 7,50 euro per persoon, al verschilden de prijzen per dag.