Politie:’Jezelf onder invloed terug zien’

SNEEK In Súdwest-Fryslân en de Fryske Marren gaan politie, de gemeenten en Halt, experimenteren met het gebruik van camerabeelden als feedback naar ouders en minderjarigen die bekeurd zijn voor openbare dronkenschap. Dit schrijft de politie op haar Facebookpagina.

‘In samenwerking met onze partners willen we overmatig alcoholgebruik, openbaar dronkenschap en misdragingen bij minderjarigen aanpakken met als doel dit in de toekomst te voorkomen. Het basisteam Sneek heeft drie bodycams. Als we een minderjarig(e) jongen of meisje op straat aantreffen met afwijkend gedrag, dan maken agenten hier beelden van met de bodycam’, vertelt Laura de Boer, coördinator Jeugd.

‘Binnen een paar dagen na het incident nodigen we de jongen of het meisje en de ouders/begeleider(s) uit voor een gesprek op het politiebureau’, vervolgt De Boer. ‘We confronteren hen met de beelden en willen hen in een gesprek bewust maken van de risico’s van hun vertoonde gedrag, herhaling van overmatig drankgebruik voorkomen en voorkomen dat minderjarigen slachtoffer of dader worden van beroving, mishandeling of zedendelicten. Of het risico dat omstanders filmpjes op social media plaatsen. Dit gesprek is op vrijwillige basis, waarna het beeldmateriaal direct wordt gewist'.

Er komt een proef met bodycams in zowel Súdwest-Fryslân als De Fryske Marren.