Meimeringen | Sporten

Terwijl kinderen en volwassenen in het algemeen steeds dikker worden, vooral achter de PC hangen, veel te weinig bewegen en veel te veel rotzooi naar binnen werken dat ook nog eens voor bijna niks verkrijgbaar is, stemde de gemeente De Fryske Marren vorige week in met een dikke verhoging van de zaalhuren.

De plannen in een speciale sportnota liggen er nog niet eens, maar ze vond het toch al nodig om alvast die verhoging neer te pennen. Om de pijn nog wat te verzachten wordt dat dan wel uitgesmeerd over 10 jaar. Maar verhoging is verhoging. Voor iemand met veel geld zal dat niet zo´n probleem zijn. Voor iemand met een veel smallere beurs wordt sporten daarmee gewoon onmogelijk en daarmee wordt het bestaansrecht van clubs ook uitermate wankel. Wachten tot de sportnota er is en dan kijken wat er moet gebeuren, wilde de meerderheid niet. De hel e verhoging niet door laten gaan, al helemaal niet.

Overigens is dit geen kritiek op mensen die (wat) te zwaar zijn. Voordat je het weet sta je te boek als een tweede Olcay en nee ik denk helemaal niet dat vollere mensen niet kunnen sporten. En zelfs niet dat zij ongezonder hoeven te zijn; een dun iemand kan van binnen wel meer vet rond de organen hebben dan iemand met wat meer kilo´s. Maar sporten is voor iedereen gewoon uitermate gezond. Maar dan moet je de kans wel krijgen. Het staat ook haaks op wat de gemeente wil namelijk gezondheid bevorderen en sport stimuleren. Wil je dat, dan moet je sport misschien zelfs wel helemaal gratis aanbieden. Want het gaat er vooral om dat we met zijn allen al bijna zijn vergeten hoe het is om normaal te eten, te bewegen en op een gezond gewicht te blijven. Overal zijn verleidingen, machines doen het werk grotendeels en PC, tv, laptop en IPad zijn veel interessanter dan stoepranden of met elkaar op de step het blok rond vliegen zoals wij dat vroeger deden. Elke week met elkaar de bal in de mand proberen te krijgen, een pluimpje over het net slaan, de bal over het net slaan of zaalvoetballen, is een uitermate goede manier om te werken aan lichaam en geest. Wie daartoe gemakkelijk toegang heeft, zal daar ongetwijfeld meer gebruik van maken. Met een betere gezondheid, minder overgewicht en minder hoge bloeddruk, minder welvaartsziekten en dus minder kosten voor de gezondheidzorg. Het lijkt mij zo klaar als een klontje, maar voor de gemeente is het dat blijkbaar niet.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspot.com)