Toch veel Nederlanders op vakantie naar Sri Lanka

Aangeboden door: Visumbuitenland.nl

Sri Lanka is weer even veilig als voor de aanslagen. Door gedaalde prijzen en reeds geboekte hotels, vluchten en visums gaan veel Nederlanders toch.

Ondanks de terroristische aanslagen van twee maanden geleden gaan dit jaar toch weer veel Nederlanders op vakantie naar Sri Lanka. De rust lijkt wedergekeerd en de Rijksoverheid schrijft in het reisadvies dat Sri Lanka weer veilig genoeg is als verantwoorde vakantiebestemming. Vooral reizigers die hun vluchten, hotels en het visum voor Sri Lanka al geregeld hadden, besluiten de vakantie toch door te laten gaan. Maar ook koopjesjagers slaan hun slag.

Aanvankelijk veel annuleringen

Direct na de aanslagen van 21 april stroomden de annuleringen binnen bij de Nederlandse reisbureaus. Dat effect werd enkele dagen later nog eens versterkt, toen de Rijksoverheid in haar reisadvies schreef dat Sri Lanka niet langer veilig was. Niet alle reisverzekeringen vergoeden in zo’n geval alle kosten die al vooruit zijn betaald. Zo betalen veel toeristen al ver voor vertrek de vluchten, de hotelovernachtingen en in het geval van Sri Lanka ook het vereiste visum. Een duur grapje dus, voor de reiziger die zich al goed had voorbereid.

Een risico op aanslagen is er altijd

De Rijksoverheid probeert in haar reisadviezen altijd zo objectief mogelijk te zijn. Een aanslag in een land betekent niet direct dat het niet meer veilig is om dat land te bezoeken. Zo zijn er afgelopen jaren ook aanslagen geweest in Duitsland en Frankrijk, maar die landen hebben ook geen negatief reisadvies. Nu is het veiligheidsrisico in Sri Lanka nog altijd hoger dan in Europa. Maar het veiligheidsniveau is volgens de overheid weer hetzelfde als voor de aanslagen in april. Wel is het verstandig om massabijeenkomsten en militaire gebouwen te vermijden. Ook wordt geadviseerd geen sloppenwijken te bezoeken en na zonsondergang binnen te blijven. Maar dat geldt voor veel meer populaire vakantiebestemmingen.

Koopjesjagers naar Sri Lanka

Enkele dagen na de aanslagen werden foto’s in kranten geplaatst van lege stranden in Sri Lanka. Een uniek beeld, want normaal zijn er altijd toeristen te vinden. Door de vele annuleringen waren hotels en resorts vrijwel leeg, vliegtuigen onderbezet en verkochten visumbureaus vrijwel geen enkel visum meer voor Sri Lanka. Een dergelijke situatie zorgt al snel voor prijsdalingen. Toen de rust weer enigszins was wedergekeerd, sloegen de koopjesjagers hun slag. Door de dumpprijzen waarvoor nu tickets en overnachtingen worden aangeboden, was het nooit zo voordelig om op vakantie te gaan naar Sri Lanka.

Visumbureaus maken een inhaalslag

Visumbureau VisumBuitenland.nl, één van de grootste visumbureaus van de Benelux, werkt zich in de rondte om alle reizigers nog op tijd van een visum te voorzien. Dirk Verschuren van het visumbureau: “Het seizoen begon goed, maar direct na de aanslagen viel alles stil. Eind april zijn er slechts een handjevol visumaanvragen voor Sri Lanka bij ons ingediend. We belden die reizigers zelfs na om te verifiëren of ze op de hoogte waren van de ontwikkelingen. Vaak bleek het te gaan om noodzakelijk familiebezoek. Inmiddels is het tij gekeerd en merken we dat de Nederlandse toeristen een inhaalslag maken; we hebben het er druk mee!”

Visumvrij naar Sri Lanka zit er voorlopig niet in

De overheid van Sri Lanka heeft ongeveer een halfjaar geleden aangegeven dat het af wil van de visumplicht voor toeristen. Dat betekent dat het niet meer nodig zou zijn om je visum voor vertrek aan te vragen. Door de aanslagen lijkt deze versoepeling van de visumplicht lager op de agenda te zijn geraakt. Een visum aanvragen is natuurlijk altijd een vervelende drempel voor vakantiegangers. Maar als door de visumplicht mogelijk terroristen kunnen worden tegengehouden en daardoor de veiligheid verbetert, dan is het misschien nog niet zo’n slechte maatregel. Het is onbekend of en wanneer het visum voor Sri Lanka alsnog wordt afgeschaft voor Nederlandse reizigers.