FOTO'S | Maarten van der Weijden vliegt over sluis

WIER - Na zijn negende stempel in een overweldigend Franeker te hebben opgehaald vervolgde Maarten van der Weijden zijn Elfstedenzwemtocht.

Tussen de rietkragen en in de landerijen stonden enthousiaste supporters hem op te wachten. De olympisch kampioen openwaterzwemmen werd ook in dorpen op de route naar de "Hel van het Noorden" door massa's mensen vooruit gezongen en toegejuichd. Menigeen kon het niet laten om met de zomerse warmte het water in te springen en met Maarten mee te zwemmen.

Aangekomen bij Wier stond zondag tegen de avond een grote hijskraan klaar om de zwemmer over de sluis te tillen. Van der Weijden ging liggend in een doek de lucht in en zei tegen zijn kinderen "Papa vliegt!" Voor deze methode was gekozen omdat het evenwichtsorgaan verstoord is na al die uren horizontaal in het water en omdat het simpelweg de snelste manier was.

Na de overzet bij de sluis vervolgde Maarten van der Weijden zijn zwemtocht in de richting van de tiende stempelpost, in Dokkum. Hij is inmiddels het punt in Birdaard voorbij waar zijn monster zwemtocht vorig jaar augustus strandde.