Lytse en Grutte Bear behalen mooie resultaten tijdens HT en Kaagrace

Joure - Net bijgekomen van de pittige HT-race stond afgelopen weekend de Kaagrace op het programma. Een race van 15 kilometer die voor de roeisloepen meetelt voor het NK.

De race kende een aparte dames en heren start. Aan het einde van de ochtend gingen de dames van de Lytse Bear als eerste van start met in dezelfde startgroep concurrent Pulp Fiction. Een mooi rechtstreeks duel dus waarbij de opdracht simpel was, de Pulp Fiction niet teveel voorsprong geven.

Lytse Bear werd tweede

In het eerste deel van de wedstrijd slaagden de dames daar goed in. Het middelste deel van de wedstrijd was pittiger doordat het in de sloten zwaarder roeien was en op de weg terug over het meer de wind tegen was. In dit deel van de wedstrijd liet de Lytse Bear de Pulp Fiction helaas te ver weg lopen. In het laatste deel wisten de dames nog wel tijd goed te maken maar dit bleek helaas niet voldoende. Ze kwamen 13 seconden tekort en werden daarmee tweede achter de Pulp Fiction.

Grutte Bear tweede

De Grutte Bear ging na de middag van start in een startgroep met belangrijke concurrenten Trewes 2 en Orkaan. De wind was aardig gaan liggen waardoor de omstandigheden duidelijk anders waren dan tijdens de damesrace. Na de start was het dringen om een goede positie te krijgen richting de eerste boei. De Grutte Bear werd helaas iets naar de buitenkant gedrukt en kon niet de ideale koers volgen. Trewes 2 ging hard van start en na enkele kilometers wist de Grutte Bear daar meer afstand van te nemen. Dit was ook noodzakelijk omdat de mannen van de Orkaan er als een speer vandoor gingen. Halverwege de race hadden ze een voorsprong van c.a. 1,5 minuut te pakken. De Grutte Bear wist toen dat ze vol aan de bak moesten om ze te verslaan. In de sloten en op het meer terug roeide de Grutte Bear zeer sterk en wisten ze verloren tijd goed te maken. In het laatste deel van de wedstrijd werd nog een mooie strijd geleverd met team Pulletje uit Katwijk. Met een hoog gemiddelde van 2,72 meter per seconde passeerde de Grutte Bear de finish. Helaas kwamen de Jousters 12 seconden tekort en moesten ze genoegen nemen met een tweede plaats achter de Orkaan. Hierdoor wordt de strijd om het NK ongekend spannend en wordt de eerstvolgende wedstrijd zeer belangrijk. Dit is de Kameleonrace op de wateren rondom Terherne.

HT-race

Het Hemelvaartsweekend stond voor de Jouster roeiteams in het teken van de HT-race. Dit jaar was het een pittige editie met een windkracht 4-5 uit Westelijke richtingen. Niet ideale omstandigheden voor beide sloepen maar door de uitstekende voorbereidingen gingen beide teams vol vertrouwen van start. Direct vanaf de start kwamen hoge golven op bakboord binnen. De Lytse Bear had hierdoor moeite de boot constant op snelheid te houden en wist dat het moeilijk zou worden om de winst te behalen. Na 3,5 uur roeien wisten de dames de haven van Terschelling te bereiken en dit resulteerde uiteindelijk in een vijfde plaats. Gezien de omstandigheden een prima resultaat. De Grutte Bear werd geconfronteerd met dezelfde omstandigheden maar wist hier vanaf het begin goed mee om te gaan. Ze gingen onder andere met concurrenten Schotse vier van Terschelling en Zeeleeuw 2 van start en leverden met deze sloepen richting het Schuitegat een mooie strijd, onder aanmoediging van fanatieke supporters op de volgboot. Benwijvis, winnaar van vorig jaar, startte een startgroep later en deze sloep sneed iets makkelijker door de golven dan de Grutte Bear. Hierdoor werd e Grutte Bear iets vroeger dan gepland door de mannen van Terschelling ingehaald. De Grutte Bear liet zich hierdoor niet uit het veld slaan omdat ze de race zo ingedeeld hadden dat ze in het Schuitegat nog volop vermogen konden leveren. Bij ingang van het Schuitegat koos stuurman Frans uitstekend positie en wist de Grutte Bear met een krachtige slag de ene naar de andere sloep in te halen en werd ook flink afstand genomen van Zeeleeuw en Schotse vier. Na ruim 3 uur kwamen de mannen moegestreden over de finish en kon het rekenen beginnen.

Op zaterdagavond was de spanning om te snijden in de feesttent en werd bekend dat Benwijvis van Terschelling de winnaar was en dat de Grutte Bear tweede was geworden. Een mooi resultaat bij deze weersomstandigheden maar gezien de perfect verlopen race hadden ze stiekem op iets meer gerekend.