Eerste vrouwelijke ballonvaarder Verenigde Arabische Emiraten naar Nederland

Joure - De 34-jarige Edgora McEwan behaalde eind 2018 haar brevet waarmee ze zich de eerste vrouwelijke ballonvaarder van de Verenigde Arabische Emiraten mag noemen.

 

In het streng religieuze land is dit erg bijzonder. McEwan zal deze zomer naar Nederland komen om hier ballon te varen. Zij is namelijk een van de deelnemers van de 34e Friese Ballonfeesten in Joure.

Edgora McEwan werd geboren in Oezbekistan. Toen ze 18 was verhuisde ze naar Dubai. Hier startte ze een bedrijfje in de fotografie. Toen haar man Adam echter een ballonvaartbedrijf in Dubai kocht, nam het leven van Edgora McEwan ook een drastische wending. Ballonvaren werd haar passie en ze was vastberaden om haar brevet te halen.

In veel landen in het Midden-Oosten is dit nog niet geaccepteerd. In de VAE hebben vrouwen weliswaar iets meer vrijheid dan in omliggende landen, maar een vrouwelijke piloot is ook daar een bijzonderheid. Er zijn wel enkele vrouwelijke vliegtuigpiloten in het land, maar een vrouwelijke ballonvaarster was er nog niet. In december 2018 was het zover: McEwan behaalde na een zware lichamelijke test, een theorie-examen en een praktijkexamen haar ballonvaardersbrevet.

Van 17 tot en met 21 juli zal McEwan in Nederland zijn. Zij is een van de deelnemers van de Friese Ballonfeesten dit jaar. Samen met 34 andere ballonnen (waaronder speciaal gevormde luchtballonnen zoals een colafles, een hond, het hoofd van Vincent van Gogh en Europa’s grootste luchtballon, een racemotor) zal McEwan met haar ballon het Friese landschap van bovenaf gaan bekijken.