Werk van Auke Terpstra te zien in gemeentehuis

Joure -Het werk van Auke Terpstra is van 24 juni tot en met 4 oktober 2019 is in het Gemeentehuis te Joure te zien.

Auke Terpstra (1958) is geboren in Bolsward. Na de Mavo is hij gaan werken op Groot-Schuylenburg, daarom is hij in 1977 verhuisd naar Apeldoorn. Op jonge leeftijd begon hij met het experimenteren met materialen om het te bewerken en te beschilderen. Jaren later, inmiddels woonachtig in Apeldoorn, heeft hij dit weer opgepakt. Bij de amateurkunstenaarsvereniging De Pretentielozen te Apeldoorn is hij bij het schilderen met olieverf/acrylverf begeleid door de kunstenaars Henk van Dorland, Ron v/d Werf en Bert Diks. Zij zijn een inspiratiebron voor hem geweest om door te gaan met het experimenteren met verschillende technieken.

Door te verzamelen en met de verschillende materialen te gaan experimenteren en door een grote dosis fantasie ontstaan zijn kunstwerken. Het toeval en de beperkingen van het materiaal zoals papier-maché zijn daarin een grote speler. Door het toevoegen van andere materialen die in en om het huis te vinden zijn ontstaat een basisvorm. Deze basisvorm bouwt hij uit tot de juiste balans gevonden is. Door hergebruik van deze combinatie van materialen en het daarna te schilderen, of juist door het puur te houden, kan het eindresultaat verrassend zijn. Door veel water te gebruiken bij de acrylverf ontstaan er mooie en verrassende kleurencombinaties. Zijn laatste beelden zijn hiervan een mooi voorbeeld.

Hij houdt van duurzaamheid en hergebruik, materialen een tweede leven te geven. Van een mooie vorm, van abstract tot super strak. Van kleurrijk, maar ook door te experimenteren met één kleur die hij, door vermenging met andere kleuren, een nieuwe nuance geeft. Als kunstenaar is hij autodidact. Zijn schilderijen en tekeningen en objecten ontstaan niet van uit een vooropgezet plan maar puur vanuit de mind. Dit geeft hem een grote vrijheid en gekoppeld aan zijn rijke fantasie is het creatieve proces iedere keer weer een zoektocht en verrassing. Kijken en ervaren spelen hierbij een grote rol. Ook de liefde voor de fotografie gebruikt hij in de A4 kunstwerken. Zijn uitgangspunten zijn eigen foto’s, schilderijen en tekeningen die dan samen een mooie compositie vormen.

Op dit moment heeft hij twee ateliers in gebouwen die vallen onder leegstandbeheer: De Stationsstraat 24-26 en de Nieuwstraat 9/11 te Apeldoorn waar ook Galerie PS 20 gevestigd is en die hij samen met twee medekunstenaars en gastdames en -heren runt. Voor meer informatie: www.facebook.com/AutroArt

De expositie is georganiseerd door Stichting Keunst en Keur www.keunstenkeur.nl.