Kooistra uit Sintjohannesga deelnemer aan Balloonregatta in Londen

Joure - ‘Ik moet de foto’s nog allemaal zien, maar het was een fantastische ervaring’. Ballonvaarder Johannes Kooistra uit Sintjohannesga heeft dit weekend één van zijn mooiste vluchten ooit gemaakt.

 

De piloot was uitgenodigd om mee te varen met de Lord Mayors Balloon Regatta in London. Lord Mayors Balloon Regatta heeft sinds 2015 ruim een kwart miljoen pond opgehaald voor drie goede doelen Samaritans, OnSide Youth Zones en Place2Be.

 

Video van Brecht Witteveen:

Tekst gaat verder onder de video

De deelname van Kooistra was lange tijd onzeker; vorig jaar werd het evenement vier keer uitgesteld. Zelfs vorige week nog, kreeg hij te horen dat het niet door kon gaan vanwege harde wind. Maar vrijdagmiddag om 14.00 uur kwam het telefoontje dat de kans groot was dat het door kon gaan. Een uur later waren de tassen gepakt en vertrok Kooistra met zijn vriendin en twee crewleden naar Hoek van Holland. Met de boot kwamen ze zaterdag aan in Engeland. Ze hadden geluk: de zilveren Fokker ballon kon de lucht in.

 

In een paar minuten tijd kozen alle 46 deelnemers het luchtruim. Kooistra was de enige Nederlander. Daarnaast deden een Belg en een Spanjaard mee. De andere piloten waren allemaal Engelsen. ‘Het uitzicht was fantastisch. Het was helder en het enige dat ik kon zien was de stad. De vliegtuigen kwamen over ons heen. Het was een ervaring om nooit te vergeten.’