Team Wybe fietst 240 kilometer op bierfiets

KOUDUM Rond half 3 zondagmiddag draaide een groepsfiets met tien uitzinnige fietsers het Marktplein op. Team Wybe finishte hun zogenaamde 'Benefietselfstedentocht'.

De groep -twintig fietsers plus begeleiding- trapte de 240 kilometer weg op een bierfiets. Een log gevaarte van 800 kilo. Het team verwachtte daarom pas na vieren binnen te komen, maar wist onderweg ruim anderhalf uur op die planning in te lopen.

Zaterdagmiddag 1 uur vertrok het gezelschap. En dat alles om geld in te zamelen voor een goed doel. Aanvankelijk hadden ze als streefbedrag honderd euro per kilometer, wat een totaalbedrag van 24.000 euro zou moeten opleveren. Dat lukte ruim. De fietsers presenteerden een cheque ter waarde van 30.730 euro aan Maarten van der Weijden, wiens stichting de bijdrage kan bijschrijven voor onderzoek naar kanker.

Voor deze monstertocht werden de tien fietsers van Team Wybe bijgestaan door gastfietsers. Ieder uur was er zodoende een wisseling van de wacht: vijf fietsers stapten af en namen plaats in het volgbusje of de camper en vervangen door een kwintet ‘frisse’ fietsers.

Team Wybe is vijf jaar geleden opgericht ter nagedachtenis van Wybe Leenstra uit Koudum. Hij overleed op 37-jarige leeftijd aan een hersentumor. Sindsdien zet de stichting zich in om geld op te halen voor goede doelen.

En waar ze zaterdagmiddag in de stromende regen vertrokken, scheen bij aankomst volop de zon.