‘Ome Willem’ ontkent diefstal van sloepen uit Friese wateren

Leeuwarden - Omdat hij zoveel op acteur Edwin Rutten leek noemden zijn medeverdachten de 46-jarige verdachte uit het Drentse Emmer-Compascuum ‘Willem’, naar Ome Willem, het kinderprogramma van de Vara uit de jaren ‘70 en ‘80 van de vorige eeuw.

Willem stond dinsdag terecht omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de diefstal van zes sloepen, de meeste in Friesland gepleegd. Officier van justitie Roelof de Graaf eiste 48 dagen cel – gelijk aan het voorarrest – en zes maanden voorwaardelijk voor de Drent. Die uiterst milde eis had alles te maken met de ouderdom van de zaak. De diefstallen dateerden van de tweede helft van 2013. Door verschillende oorzaken, onder andere een getuige die in Thailand verbleef, was de zaak zo lang blijven liggen.

De Fryske Marren

In de maanden mei, september, oktober en november van 2013 werden in Wergea, Grou, Boornzwaag, Rohel en het Overijsselse Wannaperveen telkens op dezelfde wijze sloepen gestolen. In Langweer bleef het begin november bij een poging omdat de dieven de sloep niet uit het water konden krijgen. De zaak kwam aan het rollen toen de eigenaar van de sloep Boornzwaag ontdekte dat het disselslot was doorgeslepen.

Volgapparatuur

De politie werd ingeschakeld en plaatste volgapparatuur op de boot. Niet veel later werden bij een watersportbedrijf in het Noord-Hollandse Grootebroek drie mannen opgepakt. Later werden ook de Drent en een 53-jarige man uit het Duitse Twist aangehouden. Zij zouden degenen zijn geweest die aan de touwtjes trokken. De zaak tegen de Duitser werd aangehouden omdat hij net van advocaat is gewisseld. Hoewel er nogal wat verklaringen lagen die die belastend voor hem zijn, ontkende de Drent in alle toonaarden dat hij bij de diefstallen betrokken is geweest.

32.000 euro aan schadevergoedingen

Tegen beter weten in, wat de officier betrof. ‘Ik vind het jammer dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt’, zei De Graaf. Hij hield de man voor dat hij op zeker een onvoorwaardelijke gevangenisstraf had geëist, als de zaak een aantal jaren geleden voor de rechter was gekomen. Nu hield hij het bij een celstraf die net zo lang was als het voorarrest en een half jaar voorwaardelijk. De Drent zou nog wel ruim 32.000 euro aan schadevergoedingen moeten betalen.

Uitspraak: 18 juni.

Renze van der Sluis