Drieluik over het leven van Dietrich Bonhoeffer

Joure - In de Oerdracht in Joure wordt op zaterdag 1 juni het Bonhoeffer Liedoratorium uitgevoerd.

Dietrich Bonhoeffer

Het liedoratorium vertelt het indrukwekkende verhaal van Dietrich Bonhoeffer (1906-1945), een vooraanstaand Duits predikant die betrokken raakt bij het verzet tegen Hitler en dat vlak voor de bevrijding, op 9 april 1945, met zijn leven moet bekopen. Niet alleen het leven van Bonhoeffer, maar ook zijn boeken, brieven en gedachten zijn tot op de dag van vandaag voor velen een bron van inspiratie.

Mathias Nagel

Het oratorium werd in 2002 door Mathias Nagel gecomponeerd en bevat een breed spectrum aan stijlfiguren, zoals gregoriaans, protestliederen, klassieke koralen en canons. Teksten van Bonhoeffer zijn door Dieter Stork geplaatst tegen de achtergrond van zijn leven en maken duidelijk hoe actueel zijn woorden na 75 jaar nog altijd zijn.

‘Uccelli Canori’

Het oratorium wordt uitgevoerd door het koor ‘Uccelli Canori’ uit Gernsbach-Reichental (Duitsland). Het koor staat onder leiding van Gea Seyfarth - Abma en is speciaal voor deze uitvoering naar Friesland afgereisd. Het geheel wordt begeleid door een klein orkest bestaande uit piano, dwarsfluit, klarinet, saxofoon en slagwerk. De liederen worden in het Duits gezongen; de verbindende teksten over het leven van Bonhoeffer worden in het Nederlands gelezen.

Het concert begint om 20.00 uur. De toegang bedraagt € 5,- (inclusief programmaboekje).

Vertaalde preek in Hobbe van Baerdt

Voorafgaand aan het concert wordt op zondagavond 26 mei in de Hobbe van Baerdt Tsjerke, Midstraat 67, te Joure in een kerkdienst een (vertaalde) preek van Dietrich Bonhoeffer ten gehore gebracht. De kerkdienst begint om 19.00 uur en wordt geleid door ds. Peter Ros.

Filmvertoning

Op woensdag 29 mei wordt in de Oerdracht de film ‘Agent of Grace’ uit 2000 vertoond. De film is gebaseerd op het leven van Dietrich Bonhoeffer. De film begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Preek, film en oratorium vormen samen een prachtig drieluik over het leven en denken van Dietrich Bonhoeffer.