Tsjûkemar uit de (kunst)kist

Echtenerbrug - 30 kilometer, 8 clusters, 14 kunst-kisten en 25 kunstenaars. Dat is de Kunstroute Tsjûkemar in een notendop. In het Hemelvaartweekend op 30 en 31 mei en 1 en 2 juni bruist het rond het meer.

Kunst op bijzondere plekken

Het is de tweede editie van de kunstroute. Vorig jaar duurde deze twee dagen en bestreek de route de helft van het meer. Er kwamen vijfhonderd mensen kijken. Nu gaat de route het hele meer om. Op de fiets of in de auto kunnen mensen een route afleggen die ze naar ‘verborgen’ plekjes leidt. De kunst is namelijk op bijzondere plekken te vinden. In een ronde om de Tsjûkemar komt de bezoeker door onder andere Sint Nicolaasga, Vierhuis en Oosterzee.

Kunstkist

In totaal doen 25 kunstenaars mee. Zij hebben allemaal één of meerdere kunstkisten gekregen van 2.10 meter bij 80 cm en 60 cm. Deze zijn gevuld met foto’s of schilderwerk. Bij gebouw Irene in Follega wordt zelfs een hele installatie gemaakt met de kisten. De kunstenaars zijn ook uiteenlopend: de oudste is in de 80, de jongste pas 5 jaar oud.

Fietsen of met de auto

De kunstroute is circa dertig kilometer lang en gaat door Scharsterbrug, Oldeouwer, Rohel, Vierhuis, Echtenerbrug, Echten, Oosterzee-Buren, Follega, Doniaga, Sint Nicolaasga en Heide. In de auto leidt de route door de dorpen, de fietser komt langs de mooiste plekjes vlak langs het meer. De route langs kerken, klokkenstoelen, monumenten, galerieën, gemalen en ateliers is vier dagen geopend. ,,Het is in één dag af te leggen’’, zegt Liesbeth Weijmans, mede-initiatiefneemster van de kunstroute. ,,Maar dat raad ik niet aan. Doe er lekker twee dagen over! Er is zoveel te zien onderweg.’’

Letterlijk verbinden

Het samenstellen van de route was niet eenvoudig. ,,Het is bijna een onmogelijke opgave geweest. Het meer lag voorheen in twee verschillende gemeentes met daarbij dorpen die compleet anders zijn van grondslag. Ze hebben niets tot weinig met elkaar. Het was een hele opgave, of beter gezegd uitdaging, om dit voor elkaar te krijgen. Het is letterlijk verbinden geweest.’’ Onderweg zijn verschillende rustpunten en theetuinen met kunst of muziek. Zo zingt het koor van Drolshagen (50 man) op zaterdag 1 juni om 13.00 uur in de kerk van Echten. Bezoekers kunnen ook deelnemen aan verschillende workshops. Langs de kunstroute zijn ook een veertigtal stoelen te vinden. Ze zijn gedoneerd door de Kringloopwinkel in Lemmer en allemaal beschilderd.

Eigen omgeving ontdekken

De kunstroute (Stichting Kulturele Route Tsjûkemar) is ontstaan vanuit het Iepenloftspul Weispield dat vorig jaar plaatsvond op de Marchjepôle. De kunstroute is daarom vooral bedoeld voor de omwonenden van de Tsjûkemar. ,,Je leert je eigen omgeving op een andere manier kennen’’, zegt Liesbeth Weijmans, mede-initiatiefneemster van de kunstroute. ,,Je ziet bijzondere dingen die je eerder nog niet zag. Ik ben zelf onlangs verhuisd. En het uitzicht op het meer is nu weer zoveel anders. Ik loop iedere dag naar de Tsjûkemar en geniet er enorm van. Gek hé? Het is een omgeving die je al dertig jaar kent, maar nu met andere ogen bekijkt. Het meer is echt interessant, zeker voor eigen bewoners. Je moet daarvoor wel met andere ogen blijven kijken naar je eigen omgeving. Soms realiseer je niet in wat voor pareltje je woont.’’

Brenda van Olphen