Lytse Bear en Grutte Bear worden Fries kampioen in Lemmer

Lemmer - De roeiwedstrijd van Lemmer stond zaterdag op het programma van de Jouster sloepen.

Het belang van de wedstrijd was groot omdat het Fries kampioenschap op het spel stond en de wedstrijd tevens meetelt voor het Nederlands kampioenschap. Dit kampioenschap wordt op basis van een reeks van acht wedstrijden verspreid over het jaar bepaald. Het was “mooi waar op e Lemmer” en de combinatie van de warmte en een lengte van 22,8 kilometer zorgden ervoor dat flink beslag gelegd werd op de conditie van de roeiteams.

De startlijst was voor de Lytse Bear bepalend voor de strategie. Grote concurrent Pulp Fiction moet op een wedstrijd met deze lengte dik twee minuten sneller roeien en ze startten twee minuten na de Lytse Bear. Daarom was het belang groot de Pulp Fiction zo lang mogelijk voor te blijven. De Lytse Bear ging hard van start en ze maakten hiermee veel indruk op de rest van het veld bleek achteraf. Ze kwamen als eerste van het deelnemersveld aan bij de keerboei op de Brekken en hadden na zo’n zes kilometer roeien al vijftien sloepen ingehaald. Na de keerboei liep de snelheid iets terug doordat de wind nu van voren kwam. Na het verlaten van de Brekken ging de strijd verder in de sloten waar het warm was en het door stroming en ondiepte zwaarder roeien was. Via het Brandemeer werd weer koers richting de Brekken en vervolgens Lemmer gezet. Lytse Bear draaide als eerste sloep de Brekken op en had nog een ruime marge op Pulp Fiction. Deze marge wisten ze tot de finish te behouden. Een knappe prestatie die bekroond werd met het Fries kampioenschap.

Voor de Grutte Bear waren de roeiteams van de Orkaan, Trewes 2, Zeeleeuw 2 en Toverbal de grote concurrenten. Benwijvis was er niet bij in Lemmer. De concurrentie startte ruim na de Grutte Bear waardoor ze tijdens de race vooral op zichzelf aangewezen waren. Richting de keerboei ging het zeer voortvarend en werden al de nodige sloepen ingehaald. Dit patroon zette zich bij het verlaten van de Brekken en in de sloten. Daar werd een mooie strijd gestreden met Zeeotter 2 die zich niet zomaar gewonnen wilden geven. Pas op de Brekken was er voldoende ruimte om in te halen en zette de Grutte Bear een mooie versnelling in richting Lemmer. Al snel na de finish van de Grutte Bear kwam de Orkaan over de finishlijn. Zij hadden zeer sterk geroeid en dat betekende dat het nog spannend werd bij de prijsuitreiking. Gelukkig net niet hard genoeg waardoor Joure twee Fries kampioenen rijker is. De eerstvolgende wedstrijd is de Harlingen Terschelling Race op de vrijdag na Hemelvaartsdag. Deze wedstrijd is het hoofddoel van het seizoen voor beide roeiteams.

John Terra