Dit weekend voor het eerst deze maand 20 graden

Regio - Na een vrij zonnige en overwegend droge week, verandert het weerbeeld dit weekend een klein beetje. Zaterdag wordt het voor het eerst in mei 20 graden, maar zo mooi zonnig weer als eerder deze week wordt het niet.

Er kunnen enkele onweersbuien ontstaan en lokaal kan in korte tijd veel regen vallen. Tussen de buien door, kan de zon wel flink schijnen. Zondag is het wederom lekker warm, maar de regenjas is ook die dag geen overbodige luxe.

De zaterdag begint vrij zonnig en daardoor loopt de temperatuur snel op. Tegen het middaguur is het 18 graden aan de kust tot 21 graden bij de oostgrens. Daarmee is het voor het eerst in vrij lange tijd dat de temperatuur weer iets hoger is dan normaal is voor de tijd van het jaar. Normaalgesproken wordt het 17-18 graden. Er zijn ook enkele wolkenvelden en in het noorden en noordwesten is kans op een bui.

In de middag is ook in de rest van het land de paraplu nodig, want ook daar ontstaan buien. Vooral in de oostelijke helft van het land kunnen de buien gepaard gaan met onweer. Tussen de buien door kan even genoten worden van zonnige perioden. Er staat nauwelijks wind. Ook in de avond en nacht zijn er nog enkele buien, vooral in het zuiden. De kans op onweer neemt dan af.

Zondag iets minder warm

Zondag is er wederom kans op enkele onweersbuien. Er zijn veel stapelwolken, maar tussendoor is ook ruimte voor de zon. ’s Ochtends komen vooral in de zuidelijke helft van het land buien voor. In de middag zijn de meeste buien voor het zuiden, midden en oosten. Met maxima van 17 graden in de kustgebieden en 20-22 graden in het binnenland is het net wat minder warm dan op zaterdag. In het oosten kan lokaal de 23 graden aangetikt worden wanneer het lang genoeg zonnig is. Ook de wind is deze dag nauwelijks van de partij. De wind komt uit noordelijke richtingen en is zwak tot matig van kracht. In de avond is het in grote delen van het land droog. In het oosten is dan nog wel kans op een bui.

Volgende week droog?

Begin volgende week lijkt het even iets kouder te worden met maxima van 14-17 graden op woensdag. Daarbij is slechts zo nu en dan ruimte voor de zon en is er kans op een bui. Later in de week lijkt de zon wat meer ruimte te winnen en neemt de neerslagkans af. De vooruitzichten voor de temperatuur zijn nog onzeker.

Het online artikel: https://nieuws.weeronline.nl/17-5-2019-dit-weekend-voor-het-eerst-deze-maand-20-g