Recensie | Het jaar 1966 in de muziek

Joure - Halverwege de jaren zestig domineerden The Beatles de muziekscene volkomen. Niet alleen werden hun singles en lp’s met honderdduizenden tegelijk wereldwijd verkocht, ook zouden tal van navolgers in hun voetsporen treden.

In de Verenigde Staten zou er zelfs een band geformeerd worden in 1966, die het succes van The Fab Four zou moeten evenaren, het liefst nog overtreffen: The Monkees. Ondanks een tv-serie waarin de fictieve bandleden een rol speelden, zou de band bij lange na niet zo populair worden als het viertal uit Liverpool! Slechts één song zou wereldwijd succes kennen: ‘I’m a Believer’. Ruim vijf jaar later zou Michael Nesmith, de Monkee, die altijd een wollen mutsje droeg, een eigen band starten: de First National Band. Deze eerste lp is nu door Music On Vinyl heruitgebracht in een oplage van 1000 exemplaren.

Een ander album dat Music On Vinyl als lp heeft heruitgebracht is het tweede album van de Australische Easybeats uit 1966 in een oplage van 750 exemplaren. Nu ja, “Australisch”, in de bezetting komen we twee Nederlandse musici tegen: gitarist Harry Vanda (Hans van den Berg) en bassist Dick Diamonde (Dick van der Sluys). Twee lp’s met een warm analoog geluid, geperst op stevig 180 grams vinyl.

Michael Nesmith & The First National Band

‘Loose salute’. Transparant vinyl. Music On Vinyl. MOVLP 2383

Van The Monkees was Michael Nesmith de enige ervaren muzikant. Hij is het die als enige van het viertal op de eerste lp’s van die band musiceerde naast enige studiomuzikanten waaronder bassist John London. Toen de band eind jaren zestig uiteenviel omdat de gloriejaren passé waren en de leden andere dingen wilden gaan doen, raakte Nesmith in de problemen. Het contract liep tot 1973 en zodoende moest hij een afkoopsom op tafel leggen van anderhalve ton! Pas tien jaar nadien kon hij die volledig afbetalen omdat zijn moeder Bettie Nesmith Graham hem een vermogen naliet van 25 miljoen dollar, geld dat zij zich eigen had gemaakt dankzij haar uitvinding van de tipp-ex, een correctiemiddel tijdens het typen.

Countryrock

Voordat Michael zijn band begon stond hem voor ogen dat de muziek country georiënteerd moest zijn, zodat ”Red” Rhodes werd aangetrokken als steel gitarist. In John London, die hem bijgestaan had bij The Monkees vond hij een prima bassist. In 1970 paste de muziek dan ook perfect bij die van collega rockgenoten, die soortgelijke muziek maakten: de countryrock. Op dat moment waren dat onder anderen The Flying Burrito Brothers, Poco, The Byrds en The Band. (Nb. de belangrijkste countryrockband zou een jaar later gevormd worden: The Eagles!).

Als repertoire voerde Nesmith voor zijn eerste album songs aan die hij in zijn Monkeestijd had geschreven. Zo is het album een heerlijke country(rock)plaat geworden, die in zekere zin tussen het wal en het schip belandde. Rockliefhebbers vonden dat de rock nog wel wat heviger mocht uitpakken, countryliefhebbers ontbeerden het meer specifieke countrygeluid. Van ‘Loose salute’ zou de openingssong ‘Silver Moon’ de band dankzij een bescheiden hitnotering wereldwijd op de kaart zetten. De overige negen ook door Nesmith geschreven songs zijn melodieus en prettig om te beluisteren. Binnen een tijdsbestek van een jaar zou de band drie albums registreren waarna de koek op was. Omdat hij zich als countryrockmuzikant onbegrepen voelde zou Nesmith een tijdlang in het Verenigd Koninkrijk aan de weg timmeren.

‘Loose salute’ is een lp, die de echte countryliefhebber van tegenwoordig met plezier op de draaitafel zal leggen, hoewel The First National Band de concurrentie destijds maar amper aankon.

The Easybeats: ‘It’s 2 easy’

Zilverkleurig vinyl. Music On Vinyl. MOVLP 2268

Eindjaren vijftig, beginjaren zestig van de vorige eeuw emigreerden velen naar Australië. Zo ook Stevie Wright en Snowy Fleet vanuit Engeland, George Young uit Schotland en de eerder aangehaalde Nederlandse jongens met hun familie. Zij formeerden een band, die zij The Easybeats noemden. Als vertolkers van vrolijke beatsongs kregen ze weldra een platencontract, dat in 1965 resulteerde in een eerste lp (binnenkort heruitgebracht eveneens door Music On vinyl!) Van de ongecompliceerde nummers zou in 1966 ‘Friday on my mind’ wereldwijd een grote hit worden. De tweede lp ‘It’s 2 easy’ bevat 14 popsongs, die naadloos aansluiten bij de muziek van soortgenoten in Groot-Brittannië, zoals Gerry and the Pacemakers, The Hollies en rhythm and bluesband The Animals.

De eerste maal dat ik de lp op de draaitafel legde was het even slikken, maar hoe vaker de plaat gedraaid werd, hoe aardiger de muziek leek te worden. Duidelijk waarneembaar is de invloed van The Beatles, die rond deze tijd hun lp ‘Revolver’ uitbrachten. Zij, die nog geen voorstelling hebben van de muziek die door de Australische band gemaakt werd, herinneren zich misschien nog de jarenlange televisiereclame van Peek & Cloppenburg. ‘Hello, how are you’ van The Easybeats was jarenlang het leitmotiv van deze reclameboodschappen.

Een heerlijke lp, des te fijner omdat het album hier destijds mondjesmaat gedistribueerd is en het album toch echt “Brits” aandoet!

Koos Schulte