Bornego-leerlingen zetten eigen mini-onderneming op

Joure - Leerlingen van het Bornego College in Joure zijn woensdag 8 mei gestart met het project ‘Day for Change’ met ondernemer en gastdocent Rick Feringa.

Woensdag 15 mei, krijgen de derdejaars havo- en vwo-leerlingen een gastles van de Rabobank. Daarna gaan ze voor het vak economie aan de slag met het opzetten van een mini-onderneming. Zo ervaren ze zelf hoe het is om ondernemer te zijn en wat daar allemaal bij komt kijken: de beste leerschool.

‘Day for Change’

Day for Change verleent scholen een eigen microkrediet, een startkapitaal, waarmee leerlingen hun eigen onderneming opzetten. “De winst gaat naar microfinancieringsprojecten en projecten die gericht zijn op het verbeteren van financiële dienstverlening en educatie in ontwikkelingslanden,” legt gastdocent Rick Feringa uit. “Op deze manier levert Bornego College een bijdrage aan duurzame ontwikkeling. De winst die de Bornego-leerlingen maken gaat naar het project bamusuuta women in Oeganda. Dit zijn tien boerinnen die bananen en koffie verbouwen en verkopen. Met het geld kunnen ze meer grond kopen.”

“Het is uniek dat juist een commercieel vak zich inzet voor een beter bestaan voor vrouwen in Oeganda”, aldus economiedocent Jelle Hiemstra. “Wij hopen dat ondernemers in de gemeente Friese Meren het project Day for Change willen sponseren,” vult vestigingsdirecteur Alinka Spijkers aan.

Ondernemingsplan

In groepjes werken de leerlingen na de gastlessen aan een ondernemingsplan. Donderdag 13 juni presenteren ze het plan aan de vakjury en horen ze of hun plan is goedgekeurd. Met het startkapitaal gaan ze vervolgens de producten verkopen en op donderdag 20 juni presenteren ze het eindresultaat aan ouders en familieleden.