Ballonvaarder was te zwaar – 7500 euro boete voor vervalsen medische verklaring

Leeuwarden/Idskenhuizen - Een 37-jarige ballonvaarder uit Idskenhuizen heeft vorig jaar een groot aantal vluchten gedaan zonder dat hij medisch was goedgekeurd. De man was te zwaar, hij moest afvallen van de keuringsarts. Hij moest maandag voor de rechter verschijnen omdat hij met een vervalste medische verklaring had gevlogen.

Rechter Klaas Bunk veroordeelde de ballonvaarder tot een werkstraf van 80 uur, een geldboete van 7500 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken. De rechter tilde zwaar aan de kwestie, hij zei tegen de verdachte dat hij zelfs met de gedachte had gespeeld om een gevangenisstraf op te leggen. ‘Je vaart veilig of je vaart niet. U had uw zaken niet voor elkaar’, aldus de rechter.

De ballonvaarder was gekeurd en door de keuringsarts te zwaar bevonden. Voor hij een geldige medische verklaring kon krijgen moest hij afvallen. In oktober vorig jaar ontdekte de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat de ballonvaarder een vervalste medische verklaring had ingediend bij de KIWA, de organisatie die de vergunningen verstrekt.

Het bleek dat op een oude medische verklaring de data waren aangepast. De ballonvaarder zei dat hij de verklaring per post toegestuurd had gekregen van een Duits ballonvaarbedrijf, waar hij ook vluchten voor uitvoerde. De rechter geloofde niets van dat verhaal. ‘Ik denk dat u de verklaring willens en wetens hebt gebruikt om te zorgen dat u kon blijven varen’.

Officier van justitie Daniëlle van Ieperen ging er vanuit dat de man vorig jaar zo’n 112 vluchten heeft gemaakt met de ongeldige medische verklaring. Volgens de verdachte waren het 45 vluchten. Hij had eerder al eens een boete gekregen voor te laag varen. De papieren zijn volgens de ballonvaarder nu wel in orde, hij is afgevallen en goedgekeurd.

Renze van der Sluis