Roeiseizoen 2019 weer volop los

Joure - Sinds januari zijn de Lytse en Grutte Bear alweer bezig met de voorbereidingen voor dit seizoen. Zaterdag 13 april was de aftrap in Harlingen.

Harlingen

Onder barre omstandigheden gingen de sloepen het wad op. Eerst met wind mee en stroom tegen over de Boontjes richting Zurich. Terug waren de elementen omgedraaid. De eerste zeven kilometers verliepen voor de Lytse Bear voorspoedig, als derde sloep kwamen zij de keerboei om. Daarna kregen de dames te maken met hoge golven en een koude oostenwind, lastige omstandigheden om de zware sloep op gang te houden. Onder aanmoediging van trouwe supporters kwam de Lytse Bear na twee en een half uur roeien de haven van Harlingen weer binnen.

Vijfde en achtste plek

De Grutte Bear had een prachtige start. Vanuit een startgroep van acht sloepen wist stuurman Frans de sloep als tweede het wad op te sturen. Tot de keerboei liep alles voorspoedig en roeide de Grutte Bear uitstekend ten opzichte van de concurrentie. Na het keerpunt werd ook bij hen het een hele andere wedstrijd. Hoge golven en bakken met koud water zorgden voor een pittige terugweg. Er moest met krachten gesmeten worden om de boot na een serie van hoge golven elke keer weer op gang te trekken. Sloepen die langer of smaller zijn hadden duidelijk minder moeite met de terugweg en dat was in de uitslag ook terug te zien. Uiteindelijk resulteerde dit in een vijfde plek voor de Lytse Bear en een achtste plek voor de Grutte Bear. Bij de heren won de Benwijvis van Terschelling en stonden ook andere sloepen van het eiland hoog in de einduitslag.

Winst in Zaandam

Afgelopen weekend waren de omstandigheden compleet anders. Met een verschil van ongeveer 20 graden mochten de sloepen zaterdag 20 april aantreden in Zaandam. De Lytse Bear roeide een goede wedstrijd. De dames wisten het tempo er goed in te houden en vele sloepen in te halen. De dames startten als 22e en kwamen als 5e sloep over de finish. De inspanningen van de dames en stuurman Wiebe leverden in de einduitslag de winst op in Zaandam.

Na de dames was het de beurt aan de Grutte Bear om de Zaan op en neer te roeien. De start was uitstekend en de eerste kilometers lag de snelheid hoog. Hierdoor wist de Grutte Bear onder andere uit te lopen op naaste concurrent Trewes 2 uit Oldeboarn. Door het slingerend verloop van de Zaan, de vele bruggen en de grote hoeveelheid pleziervaartuigen was een belangrijke rol weggelegd voor de stuurman. Met een paar mooie stuuracties wist Frans de Grutte Bear zonder oponthoud richting de finish te sturen. Helaas kwamen de Jousters 43 seconden tekort om de winst te pakken en was het wederom Benwijvis die er met de eerste prijs vandoor ging.

Komende twee weken gaan de Lytse en Grutte Bear weer volop in training om daarna in onder andere Grou en Lemmer weer aan de start te verschijnen.

Lytse Bear en Grutte Bear