Première mini-documentaire in Sintjohannesga

Sintjohannesga - Bijna 74 jaar geleden eindigde de oorlog. Mensen die de oorlog hebben mee gemaakt, dragen deze nog altijd met zich mee.

Zo vertelt ook Jan Waslander in de minidocumentaire die afgelopen vrijdag in de Doarpsfinne te Rotsterhaule in première ging. ‘Vrijheid is een groot goed, belangrijker dan eten’, wil hij de jeugd op het hart drukken. Waslander was een jongen van 16 toen de oorlog uitbrak. In de documentaire beschrijft hij het dagelijkse leven tijdens de oorlog; over de radio verstopt onder de aardappels en hoe hij de Joden uit kamp De Wite Peal in het holst van de nacht naar Heerenveen zag lopen. Het verhaal van Piet Visser stond centraal in de tweede helft van de avond. Als kleine jongen ging hij met zijn vader naar het neergestorte vliegtuig in het Easterskar. Bang was hij niet, ook niet toen hij als kleine jongen met verstopte melkflessen stiekem langs de Duitsers fietste.

De première werd met grote belangstelling gevolgd. De beide hoofdrolspelers werden onder luid applaus op de rode loper binnen gehaald. Wethouder Boerlander sprak zijn waardering uit voor het project, in het bijzonder voor de hoofdrolspelers en documentairemakers Harm Nijholt (film) en Andrea Meilink (tekst en regie). De première is in samenwerking tussen Dorpsbelang, Hof en Hiem en dagbesteding Streekzicht tot stand gekomen.

De film is onderdeel van een project van Dorpsbelang Sintjohannesga. In dit project staat het herdenken van gebeurtenissen in de tweede oorlog centraal. Naast de minidocumentaire worden drie borden in de omgeving geplaatst waarop een belangrijke gebeurtenis uit de tweede wereldoorlog wordt omschreven. Deze borden worden 20 april feestelijk onthuld. Voor meer informatie hierover: www.sintjut.frl.

Vivian Nijholt