Meimeringen | De missende kroon

Wat moest jij nu bij de koning? Je bent toch een republikein? Zo werd ik begroet nadat ik vertelde dat ik het vrijdag niet meer warm had gekregen nadat ook ik in de (enorm koude) rij voor de koning had gestaan.

Nou ja rij: ik had fatsoenlijk een accreditatie aangevraagd om er bij te zijn. Ongetwijfeld was daarna mijn doopceel gelicht en toen bleek dat daar geen rare dingen in stonden en ik geen strafblad heb, mocht ik door. Dat was mazzel trouwens. Er gingen namelijk flink wat makke schapen in het hok dat zich pers noemt en er waren meer aanvragen dan plekken geloof ik. Alle tv- en radiozenders waren er. Alle grote kranten en tijdschriften. En natuurlijk het Jeugdjournaal. En wij allemaal (behalve het Jeugdjournaal, die mochten zich wel tussen de kinderen begeven), werden we van het ene deel naar het andere deel gedelegeerd. En de koning zelf: die kregen we niet te spreken. Maar dat heeft ongetwijfeld vooral met zijn veiligheid te maken.

Maarre, een republikein ben ik dus niet. Ik vind wel dat het Koningshuis enorm veel geld kost en dat dit ook wel een beetje minder zou kunnen. Maar van mij mogen koning en zijn charmante prinses absoluut blijven. Dat vertelde ik ook aan een Japanse journaliste die wat eenzaam naast me stond met een verdwaald stukje oranjekoek in de hand en de vraag stelde waarom we toch zo van de koning en prinses houden. Omdat ze sympathiek zijn, best slim en ook verstand van zaken hebben zei ik. En omdat de beste man ongetwijfeld ’s ochtends al heel vroeg zijn bed uit moest om op tijd in het verre Lemmer te kunnen zijn, dacht ik erbij. Hij had vast ook al een ontbijt gehad, want hij dronk alleen wat melk (althans zover wij dat konden zien).

De directeur van de school hielp me trouwens heel snel uit de droom waarom het overgrote deel van de kinderen zo gespannen was. Niet de koning, maar Lucas van het Jeugdjournaal was de grote favoriet. En Britt Dekker, het liefst met paard. Want, zo stelde de directeur: een koning is zeker voor de allerkleinsten een sprookjesfiguur met een kroon op zijn hoofd. Niet iemand die over waterbeheer praat of een prinses die een groot voorstander is van microkrediet. En dat snapte ik dan wel weer. Ook ik miste die kroon op zijn hoofd.

Meisje (www.meisjelemmer.blogspcot.com)