SC Joure ZM1 verslaat koploper BCV

Joure - Na de remise in de derby tegen VVI stond er voor het Jouster elftal ook deze week een pittige tegenstander op het programma. Koploper BCV uit Bergum kwam op bezoek op sportpark de Hege Simmerdyk om de eerste plaats te verdedigen.

De uitwedstrijd in Bergum werd door de Jousters met 0 – 3 verloren. Een slechte eerste helft gaf toen de doorslag in de verdiende nederlaag. Ondanks dat de Jousters deze competitie niet meedoen om de prijzen waren de heren wel gebrand op revanche.

In de opstelling van de groen-witten waren enkele wijzigingen. Jacob Swart verving de geschorste Johannes Agricola en Beastfull-eigenaar Sebastiaan Kooistra keerde, na een weekend op de beurs, terug in de aanval. Waar het aan het begin van de week zomers weer was, konden de toeschouwers vandaag de muts en de wanten weer uit de kast halen. Onder het genot van een koude oosterwind en natte sneeuw werd er om 14.30 door BCV afgetrapt.

Met de hete adem van nummer twee Leeuwarder Zwaluwen in de nek begonnen de bezoekers zenuwachtig aan de wedstrijd. Joure daarentegen had niets te verliezen en speelde goed in de formatie, wachtend op een fout van de tegenstander. Na ongeveer tien minuten was het Jakob Lubbers die een mooie aanval mocht afronden maar hij stuitte op de doelman. In het restant van de eerste helft liet Joure de tegenstander komen maar zette het op de juiste momenten druk waardoor er geen grote kansen werden gecreëerd. Ook de Jousters kwamen er niet vaak uit. In de 30e minuut was dit wel het geval maar Sebastiaan Kooistra werd vakkundig naar de grond gewerkt door de centrale verdediger van de tegenstander die hier een gele prent voor in ontvangst mocht nemen.

Kort hierna was het BCV dat van zich liet horen. Een voorzet vanaf de linkerflank werd maar net over het doel van Lars Wijnalda gekopt. Zo kabbelde de eerste helft voort en leek het erop dat de rust met ‘de brilstand’ zou worden bereikt. Tot in de 45e minuut Lennart Nijholt aan mocht leggen voor een vrije trap. Zijn bal werd verkeerd ingeschat door de keeper, waarna Martijn Dijk de bal op het doel schoot. Een speler van BCV gebruikte bij het keren van deze bal zijn handen maar de scheidsrechter liet doorgaan en gaf zo Yannick Veenma de kans om zijn tweede doelpunt van het seizoen te maken, 1 – 0.

De Jousters werden in de tweede helft gelijk onder druk gezet door BCV. Zij pompten de bal in het zestienmetergebied van de thuisploeg wat voor veel gevaar zorgde. Zoveel gevaar dat Sjouke Terpstra een overtreding beging en de scheidsrechter de bal op de stip legde. Lars Wijnalda keerde de penalty in eerste instantie maar de speler van BCV schoot de rebound alsnog in het doel. In de 47e minuut was het alweer 1 – 1.

BCV kreeg weer hoop maar bleef onnauwkeurig, zenuwachtig en verloor vaak het geduld om echte kansen te creëren. Aan de andere kant was het Joure dat met de wind in de rug gevaarlijk voor het doel van de tegenstander opdook. In de 70e minuut leidde dit tot een hoekschop die door Martijn Dijk werd genomen en door Jelte ter Heide bij de eerste paal werd binnengekopt, 2 – 1. Een terechte voorsprong, tot ongenoegen van de tegenstander. Deze moesten op zoek naar de gelijkmaker en schoven vanuit achteruit spelers door naar voren. Dit zorgde ervoor dat in de 80e minuut de doelman geen afspeelmogelijkheden zag en de bal verloor aan Martijn Dijk. Voor de tweede keer deze middag zag hij zijn bal echter gekeerd worden op de lijn, dit keer wel rechtvaardig. BCV zette nog een keer aan en kreeg een dot van een kans. Vanaf links werd de bal voor het doel geslingerd en ingeschoten door een speler van de bezoekers. De paal redde echter en zorgde ervoor dat Joure 3 punten kon bijschrijven.

De laatste vier wedstrijden leverden 10 punten op voor de Jousters. Zaterdag staat er in Leeuwarden wederom een wedstrijd op het programma tegen een ploeg die meedoet om de prijzen. Om 15.00 zal er worden afgetrapt op het kunstgras van Blauw Wit ’34.

Jelte ter Heide