Tweede Passion Wandeling: ‘Je staat niet alleen’

Joure - De belangstelling voor de Passion Wandeling van Haskerhorne naar Oudehaske was vorig jaar overweldigend. Goede Vrijdag 19 april 2019 om 19.00 uur gaat de tweede editie van start. ‘Je staat niet alleen’ is het thema.

Het begon allemaal met het idee van Karel Neelis om The Passion in de kerk van Haskerhorne te organiseren. Wat hij bedoelde, was mensen de gelegenheid geven om de jaarlijkse tv-uitzending op een groot scherm in de kerk te bekijken. Maar Anneke Holtrop begreep dat hij een wandeling wilde organiseren, zoals dat rond de kersttijd ook wel gebeurde en vond dat ‘wel een leuke uitdaging’. Zo zijn de plannen ontstaan. ,,Eigenlijk is het daarna een beetje uit de hand gelopen,” lacht Neelis wanneer hij terugdenkt aan vorig jaar. ,,Bijna 300 mensen hebben meegelopen.” ,,Zo’n grote opkomst, dat hadden we niet verwacht”, vult Anneke aan. ,,Het was overweldigend. Het paste niet in de kerk. Dit jaar starten we vanuit het Trefpunt.”

Passion Wandeling 2019

Vrijdagavond 19 april 2019 gaat de Passion Wandeling voor de tweede keer van start. Het kruis, gemaakt van afvalhout, zal steeds worden gedragen door vier mensen. Onderweg wordt de tocht twee keer onderbroken. Dan worden er liederen gezongen en wordt het lijdensverhaal verteld. De bewerking hiervan is van de hand van Jolanda Hoekstra. ,,Ik heb in de bijbel de vertellingen van de vier evangelisten weer grondig doorgespit en vervolgens de tekst geschreven die ik ga voorlezen. We hebben dit jaar gekozen voor een andere invalshoek. Vorig jaar eindigden we met Pontius Pilatus, dit jaar zullen we op een andere manier het verhaal afsluiten.”

Muzikale omlijsting

,,Er is al veel gerepeteerd door iedereen. Het klinkt weer prachtig. Wij zijn er heel enthousiast over”, vervolgt Jolanda. De zang en muziek tijdens de wandeling wordt verzorgd door een muziekgroep bestaande uit: Corina van Beekhuizen, Heleen Wagemans, Thijmen Krikke, Taco Ruiten, Fokke Rosier, Jelmer Jaspers, Doreanne Tigchelaar en het koor Helicon uit Vegelinsoord, onder leiding van Geertje Nolles. Vanaf 18.00 uur rijden er bussen van Oudehaske naar Haskerhorne. ,,De mensen kunnen net als vorig jaar meerijden in zo’n prachtige oude Frambus”, vertelt Neelis. Hij regelt alle praktische zaken rond de tocht, van de veiligheid tot en met het vervoer van de muziekinstallatie.

Saamhorigheid

Anneke Holtrop: ,,Vorig jaar hebben we gevoeld dat de wandeling echt iets doet met de mensen. Het was zo sfeervol, de saamhorigheid was ongekend. Het geeft veel voldoening om een dergelijk evenement te organiseren. De reacties na de tijd waren bijzonder en oprecht. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Het is een evenement voor alle leeftijden, waarbij ze de betekenis van Goede Vrijdag en Pasen allemaal op hun eigen manier ervaren.”

Je staat niet alleen

Dominee Jan Finnema vindt het een prachtig initiatief. ,,Door het met elkaar te beleven, wordt het verhaal van Goede Vrijdag dichtbij gebracht. In deze tijd is het zoeken naar nieuwe vormen van geloofsbeleving. Gezien het aantal deelnemers spreekt het samen meedoen aan de Passion Wandeling erg aan. Het thema is dit jaar: Je staat niet alleen. Dat merken de mensen niet alleen tijdens de tocht, het is heel breed uit te leggen. En laten we niet vergeten dat Pasen ook het feest is van hoop op een nieuw begin.”

Gea de Jong-Oud