Toneeluitleen Joure stopt na 30 jaar

Joure - Na 30 jaar valt het doek voor Toneeluitleen Joure. Vanaf 28 mei blijft de deur gesloten. ,,Het is niet anders.”

Stoppen

Ze gaan het missen. In de oude Bonifatiusschool zijn Dineke de Wolff, Kitty IJsselmuiden, Trijntje de Jong en Reina Hoekstra de drijvende krachten achter de Toneeluitleen. Tussen de hoeden, pruiken, jassen, kostuums en accessoires doen ze hun verhaal. ,,Ik heb er slapeloze nachten van dat we gaan stoppen. Maar straks is het echt zover. Er is minder aanloop. Het internet is een grote concurrent van ons geworden,” begint Reina Hoekstra. ,,Dat klopt,” vindt Kitty IJsselmuiden. ,,Maar het inhouden van de subsidie op culturele aangelegenheden en het feit dat nieuwe vrijwilligers lastig te vinden zijn, speelt de grootste rol. En de toneeluitleen draait volledig op vrijwilligers. Dit gebouw is van de gemeente. Wij moeten gewoon onze huur betalen aan Stichting SBTS en dat moet wel op te brengen zijn.”

Grote evenementen

Het zal wennen zijn voor de inwoners van onze gemeente, want ook al loopt het aantal bezoekers terug, de Toneeluitleen ontvangt nog steeds mensen uit de hele zuidwesthoek van Friesland. Ze komen langs voor een passend toneelkostuum om de planken op te gaan, of voor een geschikte feestoutfit. ,,We helpen hier niet alleen mensen die toneel gaan spelen in mooie kleren,” vertelt Trijntje. ,,Er zijn tegenwoordig veel themafeesten.”

,,Wanneer iemand 30, 40 of 50 jaar wordt, is dat steeds vaker een aanleiding om een feest te geven,” vult Dineke de Wolff aan. ,,Daarvoor zoeken mensen dan speciale kledij. Maar ook de organisatoren van de grote evenementen in gemeente De Fryske Marren zoals de Sint Nykster Merke, de Gondelvaart in Balk en het Charles Dickens feest in Lemmer hebben wij altijd graag geholpen.”

Plezier

,,Wij zijn een van de vrolijkste winkels,” vinden de dames. Zij beleven veel plezier aan het kleding uitzoeken voor iedereen. ,,Mannen in dameskleding helpen, compleet met gevulde bh’s, iemand totaal veranderen door een kostuum dat is zo ontzettend leuk om toe doen. We lachen veel. Vaak hebben de mensen al gespeurd op internet en weten ze precies wat ze willen maar ook hier krijgt Reina altijd iedereen in de kleren. Het komt zelden voor dat iemand niet slaagt.”

Toekomst

Vanaf deze zomer zullen de mensen in Joure en omgeving naar een andere manier moeten zoeken om zich te kleden voor het toneel of een feest. ,,We gaan stoppen maar we zijn er wel mee bezig dat er een mogelijkheid blijft bestaan om deze mooie kleding te huren. Maar dat zal niet in Joure zijn. We streven naar een voorzetting maar hoe we dat gaan doen is nog niet rond. Daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen,” besluit Kitty IJsselmuiden. Het slotwoord is voor Paul IJsselmuiden. ,,Als beheerder van de Bonifatiusschool weet ik dat de Toneeluitleen in al die jaren hier helemaal haar plek had gevonden. De samenhang van de repetitieruimte voor het toneel, de decorbouw en de ondersteuning van de Toneeluitleen paste in de sfeer van deze school. Het is jammer dat het hier zo afloopt maar hopelijk is dit niet het einde van de prachtige verzamelde kledingcollectie die we hier in de loop van de jaren hebben opgebouwd. Wordt vervolgd.”

Gea de Jong-Oud