Dick en Klaske Tymstra gaan met pensioen

Joure - Dick en Klaske Tymstra van Expert Tymstra gaan per 1 april met pensioen. Het echtpaar laat een erfenis van ruim een halve eeuw achter voor hun opvolgers.

Joure Het hele leven van ondernemersechtpaar Tymstra is verweven met de winkel. Groenteboer Gorrit Huisman, de vader van Klaske, kreeg in 1965 nieuwe buren. De winkel van de familie Tymstra opende de deuren. De toen 17-jarige Klaske kreeg verkering met haar buurjongen Dick en vanaf dat moment hoorde ook zij bij het bedrijf. In 1970 trouwden de twee. In 1975 nam het paar de zaak over van de ouders van Dick.

Eerste kleurentelevisie

Het waren interessante tijden. ,,In mijn herinnering verscheen er ieder jaar wel een nieuw product op de markt’’, zegt Dick Tymstra. Stereotorens, magnetrons en wasmachines; elk jaar was er wel iets bijzonders. Er kwamen veel apparaten op de markt die daarvoor nog niet bestonden. Zoals de eerste kleurentelevisie. ,,Die vergeet ik niet meer’’, zegt Dick. ,,De eerste kleurentelevisie bij ons in de etalage trok heel veel bekijks. Het apparaat van Philips kostte 2750 gulden. De Jousters bleef massaal op de stoep staan kijken. Ook de toenmalige burgemeester kwam speciaal naar de winkel om de tv te bekijken.’’

Demonstraties

In de winkel werden veel demonstraties gegeven. Klaske ging daar in de beginjaren nog speciaal voor op pad. Op haar brommer met een volgeladen mandje met wasmiddel, reed ze naar de klanten toe om de werking van de wasmachines uit te leggen. In de jaren ‘90 gaf ze thuis kooklessen en legde ze de werking van de magnetron uit. De donderdagavond werd de stereoavond vaste prik. In speciale luisterruimtes konden klanten beslissen welke set het meest geschikt voor hen was. Dick stond ’s avonds klaar als reparateur van televisies. Het bedrijf was hun leven. Naast de verkoop van elektronica, bestond het bedrijf ook een hele tijd uit een installatiebedrijf. Klanten konden bij Tymstra terecht voor gas-, water- en elektra- installaties. Met de opkomst van de gaskachel in de jaren ’70, hadden ze het hier druk mee. Later werd deze van de hand gedaan en gingen ze verder met de elektronica.

Expert

Tymstra was aangesloten bij inkooporganisatie Amco. Jarenlang droegen zij de naam, totdat deze opging in een ander concern. Tymstra besloot zich aan te sluiten bij Expert. Saillant detail: de vader van Bernadien kwam jaren eerder langs om te praten. Was aansluiten bij de Expert niet wat voor hen? Dick en Klaske wilden er toen nog niet aan. Die stap maakten ze veel later pas, op 1 januari 1995. In 1983 openden ze een tweede filiaal in Heerenveen, de onderdelenwinkel aan het Molenplein. Later kwam hier de elektronicawinkel bij. Tot 2012 waren ze in Heerenveen gevestigd. In Joure gingen ze verder met de onderdelenwinkel Parts.nl. In 54 jaar tijd is bij Tymstra verschillende keren verbouwd. Iedere keer werd de winkel in Joure een stukje groter. Met de laatste in 2008 kwam de geschiedenis heel mooi samen. In 2008 kochten ze het naastgelegen ouderlijk huis van Klaske. Waar vroeger haar wieg stond, zijn nu de flatscreens te vinden.

Met pensioen

Dick en Klaske Tymstra hebben nu de leeftijd dat ze willen stoppen. ,,Toen we de knoop doorhakten, werden wij gefeliciteerd. Heel bijzonder vinden wij dat. Het afscheid nemen van de winkel is emotioneel, maar het is mooi dat het bedrijf verder gaat zoals het nu is. Die felicitaties doen ons dan ook goed.’’

Toosten

Klanten zijn welkom op 29 maart (vanaf 13.30 uur) en 30 maart (vanaf 10.00 uur) om met een kopje koffie en taartje te toosten op alle jaren van het familiebedrijf Tymstra.

Brenda van Olphen