Ganzenborden: extra Iepen Doar lezing bij Miks

Joure - Miks Welzijn houdt een extra Iepen Doar lezing op 10 april, met als titel: Ganzenborden, meer dan een spelletje. Niet veel mensen weten dat het ‘oer Hollandse’ ganzenbord een bijna 400 jarige geschiedenis kent. En dat het eerst helemaal niet een kinderspelletje was.

Gerry Broersma (werkzaam bij Miks en degene die 23 jaar geleden Iepen Doar opzette) zal in een beeldpresentatie de historie van dit overbekende bordspel laten zien. Aan de hand van afbeeldingen van ganzenbordspellen door de eeuwen heen vertelt hij over de oorsprong en betekenis van het spel en het verhaal achter de verschillende afbeeldingen, zoals ‘de brug’ en ‘de put’. Ook bijzondere Friese ganzenborden staan op het programma. Verder neemt Broersma uit zijn verzameling van historische bordspellen een aantal prachtige, originele oude ganzenborden mee.

Iedereen is van harte welkom op deze extra Iepen Doar over Ganzenborden, die plaatsvindt op 10 april om 14:00 uur bij Miks, Brugstraat 1 te Joure. De zaal gaat om 13.30 uur open. De entree is zoals altijd 5 euro, dit is inclusief een consumptie in de pauze, en opgave vooraf is niet mogelijk. Kom dus op tijd, want vol=vol.

Deze extra Iepen Doar is tevens de laatste lezing onder de vlag van Miks. Zoals bekend houdt Miks welzijn per september op te bestaan. Vanaf dat moment zal het welzijnswerk worden uitgevoerd door de Tinten groep. Pas later zal duidelijk worden of de deur van Iepen Doar volgend winterseizoen weer open gaat voor mooie lezingen.

Achtergrondinformatie

Het is alweer 23 jaar geleden, in 1996, dat Iepen Doar werd opgezet door de heer Gerry Broersma. Vanaf het begin hielp steeds een enthousiast groepje vrijwilligers mee bij deze ontmoetingsactiviteit. Samen met hen maakte Miks voor elk winterseizoen een interessant programma met circa tien leuke en leerzame lezingen over kunst, cultuur, muziek, historie, natuur, maatschappij en reizen. Mensen van alle leeftijden waren welkom. In de praktijk kwamen er vooral 50 plussers op af, die geïnteresseerd waren in het onderwerp en het fijn vonden elkaar te ontmoeten.

De eerste jaren vond Iepen Doar plaats in ‘De Oorsprong’ te Sint Nicolaasga. Vanaf 2002 werd het gebouw van Miks in Joure de locatie voor deze culturele ontmoetingsactiviteit. Meestal zat de zaal gezellig vol. Soms zelfs bomvol, zoals bij onderwerpen als archeologische opgravingen of reisverhalen naar verre oorden. Een enkele keer was er slechts geringe animo en werd de lezing meer een soort knus ‘huiskamergesprek’. De pauze is altijd een onmisbaar onderdeel van Iepen Doar geweest. Met voldoende tijd voor een praatje met bekenden of juist voor gesprekjes met onbekenden. Kortom, Iepen Doar heeft de afgelopen 23 jaar voor veel gezellige en waardevolle momenten in Joure gezorgd.