Joure wint nipt van stug KIOS ‘45: KIOS ’45 (Bergentheim) – Joure

JOURE

Op zaterdag 24 november was het eindelijk zover, de eerste competitiewedstrijd in de zaal voor Joure. Voordat het zover was, moest het nog wel een trip van een uur maken naar Bergentheim, tegen de Duitse grens aan. De tegenstander was een totale onbekende, maar was net als Joure vorig jaar gedegradeerd uit de zaalcompetitie.

De Jousters begonnen goed aan de wedstrijd, met het eerste balcontact van Sierd van de Goot, bracht hij de stand op 0-1. Een aantal moeizame aanvallen later, wist hij ook de 0-2 te maken. Bij de vakwissel was KIOS scherp, en zij brachten binnen een minuut de stand weer gelijk. Beide Jouster vakken gingen verschillend om met de geboden kansen. Waar het ene vak binnen luttele aanvallen alweer een goal liet aanteken, had het andere vak veel meer tijd nodig om iets te bewerkstelligen. Dit leidde er dan ook toe dat Joure niet zijn stempel kon drukken en dat de ploegen elkaar niet al teveel ontliepen. Tot de 20e minuut was het Joure dat steeds voor stond, maar na een goede serie wist KIOS een 8-6 voorsprong te pakken. Jeanine de Leeuw was vervolgens zeer belangrijk met twee goals van afstand. Na een derde Jouster goal werd voor de rust gefloten en ging Joure met een minieme voorsprong de kleedkamers in: 8-9.

Met nieuw elan begon Joure uitstekend aan de tweede helft. Jeanine de Leeuw was wederom onhoudbaar en had met twee doorloopballen een groot aandeel in de wederopstanding van de Jousters. Sierd van der Goot en Marc Vrieseling waren ook weer trefzeker en het verschil was daarmee al vijf, 9-14. De dames van de thuisploeg schoten echter met scherp, waardoor de race nog niet gelopen was. Na de 13-16 van Joure, wist de ploeg uit Bergentheim de stand met een drietal goals wederom gelijk te trekken. Door doelpunten van Martijn van Dijk en Sierd van der Goot kreeg Joure weer wat ademruimte. De laatste minuut was echter hachelijk, na een goal van KIOS, gooiden zij nog een keer alles in de strijd maar wist Elmar van Spil aan de andere kant de bevrijdende 17-19 te maken. De daaropvolgende aanval wist de thuisploeg nog eenmaal te scoren, maar de overgebleven seconden werden rustig door Joure uitgespeeld.

Een moeizame overwinning voor het eerste van Joure. Maar de lange reis bleek niet voor niets. Volgende week wacht wederom een zware tegenstander, thuis tegen Lintjo uit Oldeberkoop om 19:30.

Tekst: Martijn van Dijk