Recensie ‘De Stormruiter’

JOURE

Momenteel loopt het bijzondere en epische spektakelstuk ‘De Stormruiter’ in het WTC Expo te Leeuwarden. Het verhaal over de eeuwige strijd van de mens tegen het water.

Tal van vooraanstaande acteurs, vrijwilligers, en maar liefst honderd Friese paarden verbeelden het verhaal van de eigenzinnige dijkgraaf Hauke Haien, die als grootste doel voor ogen heeft: een dijk te bouwen, die de eeuwen zal trotseren…

Dat de tekst geschreven is door de Nederlandse regisseur en theatermaker Jos Thie zal alom bekend zijn, maar dat de voorstelling gebaseerd is op de novelle ‘Der Schimmelreiter’ van Theodor Storm zal niet iedereen weten. Momenteel is zowel ‘De Stormruiter’ als ‘De schimmelruiter’ bij de boekhandel verkrijgbaar. Het zelfde verhaal met een tweetal titels…

Theodor Storm: ‘De Schimmelruiter’. L.J.Veen. Softcover. ISBN 978 90 204 1584 1. ‘De Stormruiter’. Uitgeverij Bornmeer. Hardcover. ISBN 978 90 561 5473 8 .

Theodor Storm

Theodor Storm werd in 1817 geboren in een advocatengezin in Husum, een plaats die destijds in Denemarken lag en momenteel deel uitmaakt van de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Ook Theodor zou advocaat worden. Omdat hij zich fel afzette tegen de Deense bezetting van Holstein vestigde hij zich in 1843 in Pruisen. Daar belandde hij in het schrijversmilieu. In 1856 verhuisde hij naar Heiligenstadt waar hij het rechtersambt zou gaan uitoefenen.

Nadat Denemarken in 1864 verslagen was, keerde Storm terug naar zijn geboorteplaats Husum, waar hij twee jaar later zou hertrouwen. Na zijn pensionering in 1880 kon hij zich volledig richten op zijn passie: het schrijven. In Husum schreef hij zijn meesterwerken: ‘In St.Jürgen’ en ‘Der schimmelreiter’. Deze laatste schreef hij in het jaar van zijn overlijden 1888.

Zijn schrijfstijl

Storm is typisch een schrijver van de post-romantiek. In de Romantiek draait het om het individu dat bezorgd is voor de toekomst en vol nostalgie het verleden benadert. In het werk van Storm draait het niet meer zo zeer om het individu, maar om de natuur, die de mens in haar alledaagsheid fataal zal worden. De venen en de heidelandschappen van Noord-Duitsland en de alom tegenwoordige zee bepalen het lot van de mens. Door het handelen van de mens in het werk van Storm, gaat deze vaak zijn ondergang tegemoet. Dit gebeurt al in ‘Immensee’, Storms eerste novelle uit 1849, maar eveneens in ‘Der Schimmelreiter’.

In dit laatste boek wil Hauke Haien dolgraag dijkgraaf worden. Hij is aanvankelijk knecht van de dijkgraaf en wordt verliefd op diens dochter met wie hij na de dood van alle ouders trouwt. Wanneer Hauke verkozen wordt tot dijkgraaf komt hij lijnrecht tegenover de overwegend zwaar bijgelovige dorpelingen te staan.

Haien wil een dijk bouwen volgens de nieuwste inzichten en de bevolking accepteert dit niet. Bovendien zien ze in zijn schimmel “het beest van de duivel”. Wanneer tijdens een stormvloed de oude dijk doorbreekt, wil de bevolking het onheil afwenden met rampzalige gevolgen voor Hauke en zijn gezin…

Iedereen, die Storms novelle ‘De Stormruiter’, alias ‘De Schimmelruiter’ wil lezen, kan een keus maken uit beide hier aangehaalde uitgaven. Er verschijnt binnenkort zelfs een fotoboek over de totstandkoming van de grote muziektheatervoorstelling, die zo’n 100.000 bezoekers zal weten te trekken bij uitgeverij Bornmeer.

Koos Schulte