Museum na verbouwing ‘Jouster huiskamer’

JOURE

De Jouster huiskamer. Zo noemt Iris Nutma het voorste volledig verbouwde gedeelte van Museum Joure. Woensdagmiddag is het gebouw aan de Midstraat met het doorknippen van maar liefst vier linten geopend.

Licht

Het Binnenplak is verdwenen. Een kuithoge ruïne onder de balie van de VVV is het enige dat nog herinnert aan de monumentale muur. Het donkere heeft plaatsgemaakt voor een licht interieur. Muren zijn geschilderd of weggehaald, er is opnieuw behangen, het hout heeft een poetsbeurt gehad en vloeren zijn vervangen. De VVV is verplaatst en een compleet nieuwe zaal is verrezen. Museumwinkel De Witte Os heeft een doorloop naar de balie van de VVV.

‘Witte os was schattig’

In 2014 is Museum Joure gestart met de voorbereidingen voor de verbouwing. Pas dit jaar gingen de deuren een paar weken dicht voor het hakken en breken. Vele belangen speelden mee. Niet alleen museum Joure en de VVV hebben wat te zeggen over het pand, maar ook de huisbaas. En omdat het een monumentaal pand betreft, maakt dat de voorbereidingen ‘wel even tijd nodig hadden’. ,,Het creëren van de zaal, maakt dat ook de niet-museumbezoeker gebruik kan maken van onze diensten. De zaal is erg geschikt voor lezingen of, wie weet, een bruiloft’’, vertelt Nutma. Het verdwijnen van de aparte ingang voor het museumwinkeltje was een bewuste keuze ,,De witte Os was heel schattig, maar was een los onderdeel. Wij wilden graag een doorloop en meer één geheel.’’

Originele kleuren

Aan architect Babke Dekker de schone taak om hier de verbinding in de vinden. ,,Het moest lichter worden’’, vertelt ze. Het oude behang in het koffie- en theehuis moest weg. De originele kleuren van een eeuw geleden kwamen terug. In Engeland, bij fabrikant Morris, vond ze het behang dat paste bij de originele stijl van het pand. Lichte houten meubels geven de ruimte een frisse indruk. Het glas in lood valt sinds jaren weer echt op. De VVV moest een meer prominentere plek krijgen. Voor de medewerkers is het wel een omslag: zij hebben het nu drukker met de verkoop voor het museum.

Entree

De verbouwing is nog niet klaar. Behalve de laatste puntjes op de i zetten, moet de entree van het pand aan de Midstraat nog worden aangepakt. Een verdwaalde (Duitse) toerist zet een paar stappen binnen, probeert een gesloten deur tevergeefs te openen en maakt rechtsomkeert. ,,Misschien dat we hier nog een bord neer moeten zetten’’, mijmert Dekker.


Auteur

Brenda van Olphen