‘AED’s redden echt levens’

JOURE

Het was een bizarre samenloop van omstandigheden op dinsdag 5 juni. Terwijl de hulpdiensten druk doende waren met een ongeval op de Harddraversweg in Joure, kreeg Jan de Vries (74) op de Skroef een hartstilstand.

Bij het uitladen van de boodschappen zakte hij in elkaar. De schreeuw van zijn vrouw Martien alarmeerde verschillende buurtbewoners. Samen begonnen ze met de reanimatie. Eén van de jongens haastte zich naar de dichtstbijzijnde AED. Zij verleenden samen de eerste hulp totdat de hulpdiensten er waren.

Een film

,,Ik heb steeds het gevoel gehad dat ik naar een film keek waar ik niet in hoorde.’’ Martien de Vries is nog steeds onder de indruk van het voorval. ,,Het was heel bizar. Het is godzijdank goed gegaan. Dankzij deze mensen leeft Jan nog. Alleen met adequate hulp, maak je een kans.’’

Oud-leerlingen

Jan de Vries is het voormalige hoofd van de Wumkesskoalle in Joure. Twee van zijn oud-leerlingen hebben geholpen bij de reanimatie. Eén van die twee was Hinke Wierda. Samen met haar zoons Leroy en Robin Bruinsma was ze als één van de eerste ter plaatse. De gebruikte AED had zij zelf pas twee weken daarvoor opgehangen. De eigenaresse van Keep Fit in Joure assisteerde acht weken daarvoor bij een reanimatie in haar sportschool. De dichtstbijzijnde AED was bij de Flecke.

,,Ik dacht, maar wat als deze al in gebruik is?’’, vertelt ze. ,,Waar hangt dan een andere? Daarom heb ik zelf twee aangeschaft, één voor Keep Fit en eentje voor de Iepenloft Fitness in Skipsleat.’’ Die laatste plaats bleek het redmiddel te zijn voor Jan de Vries. ,,Mijn zoon kon gericht rijden. In een vijf minuten was hij weer terug. We konden daardoor heel snel handelen.’’

Niet overal bekend

Wat Hinke en de familie De Vries stoort is gedeeltes in Joure niet zijn afgedekt. Daarbij zijn de punten waar een AED hangt niet overal bekend. Martien de Vries: ,,In de nieuwe wijk is volgens mij niets geregeld. Voordat je bij een AED bent, ben je een kwartier verder.’’ Hinke: ,,Ik zou graag zien dat er bordjes worden opgehangen die de kasten aangeven. Of geef die app meer bekendheid. Want een AED red een leven, dat zie je maar weer en het kan ons allemaal overkomen.’’

Bijna honderd AED’s in De Fryske Marren

In gemeente De Fryske Marren zijn in totaal 98 AED’s geregistreerd. 24 daarvan hangen aan de buitenkant van gemeentelijke gebouwen en 24 uur per dag bereikbaar. De locaties zijn terug te vinden op www.hartslagnu.nl. Vrijwilligers die een cursus hebben gevolgd, kunnen een sms ontvangen van hartslag.nu zodat ze weten welke AED het dichtst in hun buurt is op dat moment.

Maatschappelijke verantwoordelijkheid

De gemeente is niet wettelijk verplicht voor een bepaalde dekking met AED’s. Gemeente De Fryske Marren heeft bij de aanschaf samen met het Antonius Ziekenhuis gekeken naar de locaties en bereikbaarheid. De Fryske Marren heeft toen zelf een aantal extra AED’s geïnstalleerd aan gemeentelijke gebouwen, vanuit maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Stimuleringsregeling

In het verleden hebben de drie voormalige gemeenten in samenwerking met het Antoniusziekenhuis in Sneek een aanbod gedaan aan dorpshuizen, plaatselijke belangen en sportverenigingen om een AED aan te schaffen op kosten van de gemeente via een stimuleringsregeling. Deze actie was voor sportverenigingen met een clubgebouw, plaatselijke belangen, dorpshuizen, wijkgebouwen en wijkverenigingen en leverde veel extra plekken op.

Huldigen

De familie De Vries is iedereen die heeft geholpen erg dankbaar. Zelf heeft ze wel een idee over hoe ze geëerd moeten worden. ,,Ik zou vreselijk graag willen dat deze mensen gehuldigd worden. Ze hebben met z’n vijven zo verschrikkelijk hard gewerkt. Die moeten in het zonnetje gezet worden’’, zegt mevrouw De Vries.

Bijzondere actie

De gemeente laat weten dat er tot nu toe in De Fryske Marren geen huldigingen zijn geweest voor een redding met een AED. De gemeente geeft aan dat ‘redders’ in de praktijk vaak door de familie wordt bedankt. ,,Als het een bijzondere actie is, dan sta ik daar zeker open voor’’, laat burgemeester Fred Veenstra weten.

Agenda gemeenteraad

Het plaatsen van meer AED’s is de gemeente altijd bespreekbaar, maar staat nu niet op de agenda van de gemeenteraad.

Bekijk hier waar de AED's hangen.


Auteur

Brenda van Olphen Redacteur