Jouster trompettist kijkt uit naar CityProms 2018

Van 28 juni tot en met 1 juli kan het publiek tijdens het CityProms Festival in Leeuwarden weer volop genieten van een prachtig, veelzijdig muziekprogramma. CityProms is het grootste gratis toegankelijke klassiekemuziekfestival van het Noorden en wil met het festival een breed publiek de schoonheid en veelzijdigheid van klassieke muziek laten beleven.

CityProms er is voor jong en oud, voor kenners en beginners, voor professionals en amateurs. CityProms biedt een podium aan zowel beroemde (nationale en internationale) artiesten zoals Gautier Capuçon, Noord Nederlands Orkest (NNO), Alice Sara Ott en Camerata RCO, als aan duizenden veelzijdige Friese muzikanten en artiesten. Zo kan het publiek onder meer genieten van een gevarieerd programma met optredens van het Fries Jeugdorkest, het Sneker musicalgezelschap Muzt en het megafestival Grutsk, -georganiseerd door de OMF en Proud Event-, waar tientallen Friese showkorpsen, fanfares, brassbands, harmonieorkesten en koren de hele dag door optredens in de binnenstad verzorgen.

Vaste prik tijdens het festival zijn de optredens van het Noord Nederlands Orkest. Jouster Jan Vermaning, trompettist bij het NNO, is er elk jaar weer bij. “Het openingsconcert, met de Franse Cellist Gautier Capuçon, is altijd geweldig om te doen. Het mooie van CityProms is de laagdrempeligheid, iedereen kan zich er thuisvoelen. Ik kijk er elk jaar weer naar uit.” Jan begon zijn muzikale carrière bij de Jouster Fanfare: ”Het zat er al vroeg in. Ik kom uit een muzikale familie. Mijn vader zat bij de Jouster Fanfare, mijn moeder zong bij het Hervormd Gemengd Koor. Toen ik zeven was vonden mijn ouders mij nog te jong voor een instrument, maar mijn oudere broers zaten al bij de Jouster Fanfare. Op een vrijdagavond ben ik stiekem van huis gegaan, het verenigingsgebouw ingeslopen en me achter het podium verstopt. Dat heeft wel voor enige paniek gezorgd, waarna mijn ouders besloten om mij een trompet te geven. Zo is het begonnen.”

Na de middelbare school studeerde Jan trompet en orkestdirectie op het conservatorium. Inmiddels speelt hij al weer 30 jaar bij het NNO en het verveelt hem geen moment: “Muziek is mijn leven. Ik ben een van die gelukkigen die van zijn hobby zijn beroep heeft kunnen maken.”

CityProms vindt plaats van 28 juni tot en met 1 juli in de binnenstad van Leeuwarden. Kijk voor het programma op www.cityproms.nl