‘Staan voor wat we doen’

ROTSTERGAAST

Eén van de muzikanten is Ylse de Vries uit Rotstergaast. ,,Hier móet ik bij zijn.”

Bijna haar hele leven speelt Ylse de Vries (24) bij muziekvereniging Excelsior Ouwsterhaule. Ze vond als kind de gezelligheid fijn, en het samenzijn met haar vriendjes en vriendinnetjes. ,,Die gezelligheid is er nog steeds. Het is een heel hechte en warme club. Elke repetitieavond voelt als thuiskomen. Maar nu zijn het ook echt het samenspel en de klank die me aanspreken.”

Hoorn

Haar hele leven heeft ze bugel gespeeld, maar onlangs is ze overgestapt op hoorn. Eigenlijk om de vereniging te helpen. ,,We hebben niet veel hoornisten op dit moment, en het is lastig om nieuwe leden erbij te krijgen, en te houden.” Dat is een probleem waar meer muziekverenigingen mee kampen. Tel daarbij op dat de subsidiekranen zijn dichtgedraaid. Er zijn verenigingen waar de contributie omhoog moet, of die moeten fuseren. In het ergste geval verdwijnen muziekverenigingen. ,,Excelsior Ouwsterhaule is een wat grotere vereniging, maar ook voor ons is het lastig om overeind te blijven staan. Wij moeten extra acties uitvoeren om ervoor te zorgen dat de leden blijven. En de contributie moet bijna elk jaar omhoog.”

Geluidskunstenaar

Dit soort geluiden raken geluidskunstenaar Sytze Pruiksma, initiator van Conference of the Birds. De muziek-, dans- en theatervoorstelling gaat over vogels die op zoek gaan naar een nieuwe leider, en ontdekken dat ze zelf de koning zijn van hun leven. Centraal staat de kracht van het collectief: samen bereik je meer dan in je eentje. Daarnaast brengt de voorstelling de afnemende biodiversiteit onder de aandacht, evenals de verschraling bij muziekverenigingen. ,,Met Conference of the Birds zetten we natuur en cultuur op het podium”, aldus Pruiksma.

Groot publiek

,,Als muziekvereniging zitten we soms om tafel met andere verenigingen in de buurt om na te denken over hoe we de jeugd kunnen binden”, vertelt Ylse. ,,Dus van een eilandjescultuur is niet echt sprake; iedereen staat open voor contact. Maar Conference of the Birds is wel een manier om aan een groot publiek te laten zien: kijk eens hoe mooi dit is! We moeten met z’n allen staan voor wat we als muziekverenigingen doen.”

Verschraling tegengaan

Het nemen van initiatief is een van de thema’s van Conference of the Birds. Ylse spreekt dit aan. ,,Andere mensen bepalen soms dingen die niet leuk zijn, zoals het stopzetten van subsidies. Je kan dan niet achterover leunen en denken dat het wel eens goed komt. Verschraling kunnen wij als muziekverenigingen zelf tegengaan. Bij elke vereniging zijn er wel mensen die voor de vereniging leven. Die iets wíllen doen. Ze hoeven alleen nog maar aangespoord te worden. Ik denk dat Conference of the Birds daaraan kan bijdragen.”

Los daarvan verheugt Ylse zich op Conference of the Birds vanwege de grootsheid. Ze heeft eerder meegedaan aan Birds & Brass, ook uit de koker van Sytze Pruiksma. Hieraan deden 250 muzikanten mee. ,,Vier keer heb meegespeeld: tijdens een binnenuitvoering in Lemmer en drie buiten-uitvoeringen op Oerol, in Rohel en in Leeuwarden. Ik weet hoe vet het is om met veel muzikanten muziek te maken. Dus Conference of the Birds met duizend muzikanten: daar móet ik bij zijn!”

Korpsen

Naast duizend HaFaBra-muzikanten zijn ook Sytze Pruiksma en trompettist Eric Vloeimans te horen. Verder wordt het verhaal gebracht door twintig dansers en acteurs van Club Guy & Roni en het Noord Nederlands Toneel (NNT). Het is nog mogelijk om als muzikant mee te spelen in Conference of the Birds. Korpsen en individuele muzikanten kunnen zich voor 15 juni aanmelden via www.conferenceofthebirds.nl/hafabra. Een deel van de opbrengst van Conference of the Birds, gaat naar de korpsen.