‘Lezen is verslavend’

JOURE

Alweer zeventien jaar is ze lid van de bibliotheek in Joure, maar sinds een paar jaar is mevrouw Tiemersma uit Joure nog weinig te vinden in het gebouw. De afstand voor de 84-jarige is te groot geworden om te wandelen of te fietsen. Zij en haar, inmiddels overleden, echtgenoot lazen graag. ,,Mijn man was slecht ter been’’, vertelt ze. ,,In de bibliotheek zag ik briefjes liggen over de bibliotheek aan huis. Dat is twee jaar geleden geweest.’’

Nu komt Nynke Akkerman (55) één keer in de zes weken bij haar. Vaak belt ze een dag van te voren om af te spreken. ,,Ik breng de oude boeken weg en neem nieuwe boeken voor haar mee’’, zegt ze. ,,Vaak drink ik nog even een bakje thee met mevrouw Tiemersma. Dat is wel zo gezellig.’’

Acht boeken liggen vandaag klaar om teruggebracht te worden. ,,Het zijn er wat minder dan anders’’, zegt de oude dame. Volgende week gaat ze verhuizen. De schilderijen zijn al van de muur, de eerste dozen zijn gepakt. ,,Normaal gesproken neemt ze tien boeken voor mij mee. Als ik niets te lezen heb, word ik onrustig. Soms zit ik tot middernacht op de bank omdat het boek uit moet.’’ Nynke knikt. Ze herkent het gevoel want ‘boeken lezen is verslavend’. ,,Ik leer dankzij haar wel veel over andere genres. Het is ook vaak zo dat ik een boek zie en denk ‘die moet ik even onthouden voor mevrouw’. Ja, het uitzoeken voor een ander kan heel lastig zijn. Daarom houd ik alle uitgeleende boeken bij in een mapje. Dat maakt het wel makkelijker.’’

De twee hebben in de afgelopen jaren een bijzondere band opgebouwd. Nynke was aanwezig op de begrafenis van meneer Tiemersma. Samen halen ze herinneringen op: ,,Hij hield niet van boeken waarin ruzie wordt gemaakt. Dat is lastig zoeken, want dat maakt een verhaal meestal spannend.’’

De service van de bibliotheek is meer dan een boekenuitleendienst. Omdat een vrijwilliger boeken brengt en haalt, maakt deze ook een praatje met de oudere. Het sociale gedeelte is minstens zo belangrijk.

De bibliotheek aan huis is bedoeld voor senioren en mensen die slecht te been zijn. De dienst bestaat al meer dan 25 jaar. Door het natuurlijke verloop maakt de laatste jaren maar een handje vol mensen gebruik van de service. In Joure vijf, Lemmer niemand, Balk vier, Sint Nicolaasga vijf mensen die op deze manier boeken lezen. In Langweer is een bijzonder groepje ontstaan: twee vrouwen nemen één keer in de zes weken een groepje ouderen mee naar de bibliotheek. Naast boeken, kunnen leden ook dvd’s en tijdschriften lenen. De bibliotheek is op zoek naar vrijwilligers en ouderen om de bibliotheek aan huis een nieuwe impuls te geven.