Vrachtwagenchauffeur rommelt met mobiel en veroorzaakt dodelijk ongeval: 9 maanden cel

Joure

De vrachtwagenchauffeur die op 16 november 2016 bij het verkeersplein Joure een aanrijding met dodelijke afloop veroorzaakte, is donderdag door de rechtbank in Leeuwarden veroordeeld tot negen maanden cel en een rijontzegging van anderhalf jaar, plus anderhalf jaar voorwaardelijk.

De chauffeur, een 40-jarige inwoner van Utrechtste Mijdrecht, was vanuit de richting Sneek met hoge snelheid achterop een rij auto's gereden die stonden te wachten voor de rotonde bij Joure. De man heeft de file waarschijnlijk nooit gezien. Hij gaf toe dat hij bezig was met zijn mobiele telefoon: hij was bezig pornosites te wissen. De vrachtwagen botste achterop de auto van een jong gezin uit Sneek.

De inzittenden werden zwaargewond overgebracht naar het UMCG in Groningen. De man (31) overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Zijn 29-jarige echtgenote liep een dwarslaesie op, zij is voor de rest van haar leven aan een rolstoel gekluisterd. Het eenjarige dochtertje kwam er wonder boven wonder met relatief lichte verwondingen nog het beste af.

In een indrukwekkende slachtofferverklaring bracht de vrouw twee weken geleden tijdens de behandeling van de zaak onder woorden wat haar was overkomen. 'Ik voel mij beroofd van mijn geluk', zei ze. De verdachte heeft juist omdat hij beroepschauffeur is volgens de rechtbank 'een extra zorgplicht tegenover medeweggebruikers'.

De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij 'met zijn onverantwoorde gedrag veel leed heeft veroorzaakt'. Met een lichtere straf dan een gevangenisstraf zou volgens de rechtbank de ernst van de zaak miskend worden. Bij de voorwaardelijke rijontzegging hoort een proeftijd van drie jaar.


Auteur

Renze van der Sluis