Ondervoeding tegengaan met Friese streekgerechten

Sint Nicolaasga

Met elkaar herinneringen ophalen, aan de hand van verhalen, foto’s maar ook geuren en smaken. Zorgbelang Fryslân, Zorggroep Hof en Hiem, Puur Thijs, Smaak van het Huis en Dat wie doe sa van de Afûk zijn op zoek naar Friese streekgerechten en verhalen voor een gerechtenboek.

Uit onderzoek blijkt dat veel ouderen te maken hebben met ondervoeding. Alleen al bij 30 tot 40% van de ouderen die thuiszorg nodig hebben. Eén van de oorzaken is onvoldoende eten vanwege smaakverlies. Instellingskoks Jelle Ferwerda en Thijs Geerdink hebben daar een oplossing voor: smaakgestuurd koken. Door gerechten net wat anders klaar te maken kan de smaak van toen weer geproefd worden. Het eten wordt weer met smaak gegeten, net als toen. Deze zomer wordt gezocht naar die streekgerechten, de oude receptuur en de verhalen en herinneringen die horen bij de eetmomenten van toen. Het meest bijzondere verhaal krijgt een streekproductenpakket aangeboden. De organisatie is nu op zoek naar deze verhalen over het eten dat bewaard werd in de kelder, de worst in de rookkast, in mooi verhaal bij de kerstpudding, het hooimaal in de zomer of ‘luiewievenkost’. Ook herinneringen boven aan gerechten als trommelkoek, hete bliksem of het verjaardagsdiner zijn welkom. De streekgerechten en verhalen kunnen gestuurd worden naar datwiedoesa@gmail.com. Dit initiatief wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân en Stichting De Friesland.

Auteur

Brenda van Olphen