Oudste salonorkest van Nederland komt naar Joure

JOURE

Het Leeuwarder Salonorkest Sinnema speelt op zondag 12 maart in de Doopsgezinde Kerk in Joure. Het repertoire gaat van Strauss tot Yesterday van de Beatles. Het orkest staat onder leiding van Nynke Jaarsma, die docent op muziekschool It Toanhûs is geweest.

Salonorkest Sinnema mag zichzelf het oudste salonorkest van Nederland noemen. Het is in 1918 door Leendert Sinnema opgericht en droeg de naam Kamermuziekvereeniging Leeuwarden. In de oorlog werd Sinnema vanwege verzetswerk opgepakt en omgebracht. Als eerbetoon aan hem kreeg het orkest na de oorlog de naam Salonorkest Sinnema.

Het orkest begon met wat strijkers, een trompet, een trombone en een xylofoon. Met de jaren zijn er ook fluiten, een hobo, klarinet, fagot, hoorn en saxofoons bijgekomen, en de xylofoon is door een drumstel vervangen. Het orkest bestaat momenteel uit 20 leden en staat onder leiding van de bevlogen dirigente Nynke Jaarsma.

Hoe kan het dat het orkest na al die jaren nog bestaat? Voorzitter Durk Overal: “We proberen telkens met onze tijd mee te gaan, muziek te spelen die jong en oud aanspreekt.” In 2018 gaat het orkest zijn 100ste verjaardag groots vieren. Ook 2017 zit vol bijzonderheden. Zo speelt het orkest in Joure de compositie Landmannalaugar, vernoemd naar een regio in IJsland. Het werk is gecomponeerd door orkestlid Truus de Vries (1986). In mei en juni organiseert het orkest het project Samen Lekker Musiceren, waarin ze (jonge) muzikanten ervaring laten opdoen in het spelen in een orkest.

Overal: “We spelen allerlei soorten muziek, waardoor je van alles wat meekrijgt.” Over het aantal leden hebben ze niets te klagen, maar strijkers zijn wel lastig te vinden. Door het project hoopt het orkest meer naamsbekendheid te krijgen en wie weet blijft er nog een lid ‘aan de strijkstok’ hangen? Kijk voor meer informatie op www.salonorkestsinnema.nl.


Auteur

admin