Culturele honger gestild bij Literaire Dis

Sint Nicolaasga

Bezoekers van de Literaire Dis zijn zaterdagavond getrakteerd op een stevige portie democratie. In het restaurant van De Oorsprong in Sint Nicolaasga stond naast de witlofsoep ook een rapper op het menu. De gebraden eendenborst met framboos-pepersaus werd aangevuld met moderne dans.

November is de maand van Nederland Leest. En omdat lezen en eten een goede combinatie is houden de Friese bibliotheken de Literaire DIS. Het thema dit jaar was democratie. Rapper Kuo Weh Ho uit Leeuwarden liet zijn teksten horen. Hij benoemde het verschil in generaties, durfde te provoceren met ‘Roze bril’, dreunde ‘Dankbaar’ op als gebed en wijst de toehoorders op de gevaren van social media. ‘We leven met normen zonder waarde’ vertelt hij aan het publiek. Het komt binnen. Een man is diep onder de indruk van de boodschap. ‘Ik ben hier door geraakt. Jij geeft hoop.’ Koen Haringa heeft het programma voor deze avond geschreven. ,,Democratie is een lastig thema’’, vertelt hij. ,,Het is niet in een paar woorden te vangen en daarmee een ingewikkeld begrip. Democratie gaat over de politiek, maar zeker ook over ons samenlevingsmoreel. Het is ook een zoektocht naar de waarheid. En wiens verantwoordelijkheid is het om deze te zoeken? Ik denk dat we het zelf moeten zoeken.’’ Het hoofdgerecht is minder makkelijk verteerbaar. De moderne dans is heftig. Stephanie van der Wiel en Ursa Luiking van Andringa slepen met stoelen over de houten vloeren, slaan met hun vuist op tafel en kijken de bezoekers indringend aan. Terwijl Joost Oomen en Daniel Vis teksten opdreunen, zwelt de herrie aan. Met een harde 'Stop!' maken de vrouwen een einde aan het geweld. Democratie is geen licht tussendoortje. Toch is Haringa er goed in geslaagd om een programma neer te zetten dat mensen tot nadenken zet. De bibliotheek gaf daarna nog een laatste zetje: de gasten kregen de boeken ‘Morten', ‘Heer van de vliegen’ en ‘Liefde en schaduw’ mee naar huis. Brenda van Olphen

Auteur

Brenda van Olphen