Agenda | Ganzen kijken in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân

OUDEMIRDUM

Zuidwest Fryslân is ganzenland bij uitstek. Ieder najaar komen hier bijna 2 miljoen trekganzen overwinteren. Ook in dit jaargetijde is prachtig om door het landschap te fietsen en de grote groepen ganzen te zien en te horen.

Stap op de fiets en maak op zaterdag 12 november samen met ganzenkenner en natuurfotograaf Jan Tijsma een stoere tocht van 15 km langs de beste ganzen-spot- plaatsen. Ondertussen wordt je bijgepraat en krijg je achtergrondinformatie over het ganzenleven. Trotseer het koude en maak deze verfrissende fietstocht welke wordt afgesloten met een stevige maaltijdsoep in Bezoekerscentrum Mar en Klif. Voor ganzen zijn de omstandigheden in Zuidwest Fryslân ideaal. Er zijn uitgestrekte graslanden en velden met maisstoppels om te foerageren. En ondiepe meren om ’s nachts te slapen. Er komen in deze regio dan ook veel ganzensoorten in grote hoeveelheden voor. Soms zijn er groepen van meer dan 10.000 ganzen. De meest voorkomende ganzensoorten zijn de brandgans, de kolgans, de grauwe gans en de kleine rietgans. Er zijn in Zuidwest Fryslân ook regelmatig toendrarietganzen, sneeuwganzen en roodhalsganzen te zien. Mar en Klif, het bezoekerscentrum van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân, heeft samen met natuurkenner en -fotograaf Jan Tijsma een stoere fietsroute voor ganzenliefhebbers uitgezet van ongeveer 15 km. Al fietsend kom je langs de beste ganzenplekken. In de wintermaanden zie je gegarandeerd heel veel ganzen. De tocht begint ’s morgens om 10 uur onder het genot van een kop koffie en flinke koek bij Bezoekerscentrum Mar en Klif. Jan Tijsma geeft in vogelvlucht een korte introductie waarna je op de fiets stapt. Rond het middaguur ben je weer terug in het bezoekerscentrum waar een stevige maaltijdsoep voor je klaar staat. Stoer weer een ganzenfietstocht, dus flinke kleding warm aanbevolen. De kosten van deze route bedragen 9,50 per persoon en opgave is uitsluitend via de agenda www.marenklif.nl. Dat Nationaal Landschap bestaat ruwweg uit het gebied tussen de IJsselmeerkust, Bolsward, Sneek, Joure, Lemmer. Door de vele doe-activiteiten en de achtergrondinformatie is Bezoekerscentrum Mar en Klif leuk voor jong en oud. Check voor de openingstijden www.marenklif.nl

Auteur

Brenda van Olphen