Tangarine naar Café De Stam in Joure

JOURE

Tangarine speelt op zondag 13 november in Café De Stam in Joure. De tweeling Arnout en Sander Brinks brak in 2013 door met hun album Seek and Sigh. De redactie van de Jouster Courant sprak met Arnout over hun nieuwste album There and Back en de inhoud van de muziek.

Jullie komen naar Joure ,,We hebben eerder in de Stam gespeeld. Helemaal in het begin toen we Excelsior uitbrachten. Onze boeker Jan (ten Boom) woont in Joure en de Stam is zijn stamkroeg. We vinden het heel tof om hier op te mogen treden. Het is een leuk publiek.’’ Jullie hebben een nieuw album uit. Hoe is dit werk ontstaan? ,,We hebben met andere mensen gewerkt, in een andere studio, in een ander land. Het was echt een andere omgeving. Ik denk dat je dat automatisch terug hoort in het geluid. We hebben dit keer onze inspiratie uit onze reis door Amerika gehaald. Door ons te laten inspireren door de mensen en de omgeving. Het is niet zo dat wij liedjes hebben geschreven over Amerika, maar het is wel zo dat wij in een andere omgeving wilden zijn om inspiratie op te wekken. We waren een beetje bang dat we zouden vastroesten hier. Dat we in herhaling zouden vallen. En dat wilden we niet. We hebben verandering nodig om onszelf scherp te houden. Hoe wordt het album ontvangen? ,,Heel goed gelukkig. Daar ben ik heel blij erg mee. Je bent er een hele tijd mee bezig. Het schrijfproces, overleggen met je producer, een paar maanden op reis, opnemen en dan kom je thuis en moet het gemixt worden. Vervolgens moet de hoes ontworpen worden. Het is allemaal een heel lang proces. Het is voor ons een daarom speciaal moment als de plaat dan uit komt. En eigenlijk vind ik het gek genoeg ook het minste moment. Het maken van de plaat gaat gepaard met heel veel creativiteit en het maken van mooie dingen en dan komt het uit en dan gaan mensen er hun mening over hebben. En dat kan soms heel kwetsend zijn. Er zijn allemaal mensen die er over schrijven en allemaal mensen die denken dat ze erg veel verstand van hebben. Terwijl ik daar mijn twijfels bij heb.'' Hoe ga je daarmee om? Ik lees dat en dan irriteert het mij soms. Dan leg ik het opzij en dan ga ik weer verder met mijn leven. Veel dingen kan ik gewoon niet serieus nemen. In Nederland wordt er bijna nooit ingegaan op de teksten en inhoud. Maar wel op ‘wat hoor ik’ en ‘wat is de klank’. En vooral: ‘Met wie kan ik dit vergelijken?’. Het zit vaak niet zoveel diepgang in. Terwijl dat de inhoud veel belangrijker is. Het zijn persoonlijke verhalen. Platen moet je doorgronden en minimaal vijf keer luisteren voordat je je mening klaar hebt. Bij een Bob Dylan of Lenard Cohen wordt er veel serieuzer geluisterd naar de inhoud. Nederlandse recensenten doen dat veel te weinig.'' Bob Dylan heeft de Nobelprijs ontvangen voor zijn teksten ,,Dat vind ik prachtig. Dat vind ik geweldig goed nieuws. Hij is heel vaak voorgedragen, maar hij won hem nooit. Terwijl die man een gigantisch oeuvre heeft opgebouwd dat verder gaat dan liedjes alleen. En dat wordt nu ingezien.’’ Jullie worden vaak met anderen vergeleken ,,Ja, Simon and Garfunkel. Toen wij ooit begonnen met muziek maken was het misschien onze inspiratie, maar nu niet meer. Ik luister naar wat er in mij op komt. Ik kan wel vertellen waar ik mee opgegroeid ben, maar uiteindelijk is dat niet waar de nummers op gebaseerd zijn.’’ Wat zou je graag in de toekomst willen gaan doen? ,,Ik wil heel graag naar het buitenland. Mooie dingen maken en veel reizen. Ik wil gewoon spelen daar. Sander en ik vinden het onderweg zijn heel erg fijn. We zitten graag in het busje. We zijn graag onderweg. Dan reis je van plek naar plek, lekker muziek op. Ik vind dat heerlijk.'' Tangarine treedt op zondag 13 november om 16.00 uur op in Café De Stam in Joure. Tickets zijn te bestellen via de website van De Stam. Brenda van Olphen

Auteur

Brenda van Olphen