Buurvrouw Durkje Streekboer van het Jaar

VEGELINSOORD

Tijdens Wereldvoedseldag Fryslân is Buurvrouw Durkje uitgeroepen tot Streekboer van het Jaar. De afgelopen vier weken stonden in het teken van de Verkiezing Streekboer van het Jaar.

Een zestigtal streekboeren was genomineerd om een jaar lang ambassadeur van alle streekboeren te worden. Vandaar stonden de drie finalisten voor de jury bestaande uit Lutz Jacobi, Klaas Sietse Spoelstra en Marin Leus. Zowel het publiek, dat kon stemmen via de website van De Streekboer, als de juryleden bepaalden wie de Streekboer van het Jaar zou worden. De jury lette hierbij op de visie van de boer, lokaal ondernemersschap, of de kandidaat een goede vertegenwoordiger zou zijn van alle Streekboeren en of de kandidaat ook de S-factor heeft: de Streekboer-factor die misschien niet meteen in woorden te omschrijven is maar waarvan iedereen weet: dat is een Streekboer. De Finalisten IJsmakerij Boereiis uit Akkrum en Gaast'sperges uit Sondel waren de andere finalisten. IJsboerderij Boereiis werd door juryvoorzitter Lutz Jacobi geprijsd om hun professionaliteit. Gaast'sperges werd 'De Streekboer van de Toekomst' genoemd vanwege zijn relatief jonge bedrijf. Daarnaast werd hij geroemd om zijn innovativiteit. Buurvrouw Durkje is de boerin met de S-factor. "Buurvrouw Durkje's motto is 'mei leafde makke' en dat straal ze ook uit in alles wat ze doen. Wat Durkje doet komt uit haar hart en dat zie je en dat proef je terug in de producten," aldus Jacobi. De Verkiezing De Verkiezing Streekboer van het Jaar werd georganiseerd door De Streekboer. De Streekboer geeft via het online platform www.destreekboer.nl consumenten de kans producten van verschillende lokale boeren op één plek te kopen. Boeren krijgen op deze manier de kans het verhaal achter de producten te vertellen. 60.000 bloemkolen vernietigt: 300 gered deze avond Naast de Verkiezing Streekboer van het Jaar werd op deze avond ook het verhaal van Streekboer Reinder de Jong van Lyts Ropta verteld door De Streekboer en Marte Hartendorp van Ikke en... Reinder is genoodzaakt 60.000 bloemkolen om te vrezen omdat hij ze niet kwijt kan in de reguliere markt. Deze avond werden er van 300 bloemkolen soep gemaakt en het verhaal van Reinder vertelt. 'Als we allemaal een beetje meer lokaal eten, dan voorkomen we in de toekomst deze problemen,' aldus Reinder.

Auteur

Brenda van Olphen